Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: Η ταυτότητα του ρομπότ Victor που θα αναζητήσει το χαμένο υποβρύχιο (βίντεο)

Το βαθυσκάφος Victor 6000. πηγή φωτό (FOF)

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προηγμένου βαθυσκάφους.

Το γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (Ifremer) στέλνει το ρομποτικό βαθυσκάφος Victor 6000 στο Βόρειο Ατλαντικό για να προσπαθήσει να εντοπίσει το τουριστικό υποβρύχιο Titan με τους πέντε επιβάτες που χάθηκε προσπαθώντας να προσεγγίσει το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σε λειτουργία από το 1999, το Victor 6000 είναι ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος ROV που λειτουργεί εξ αποστάσεως με καλώδιο. Εκτελεί εργασίες παρατήρησης και χειρισμού σε βάθος 6.000 μέτρων. Σχεδιασμένο ειδικά για επιστημονικές ωκεανογραφικές εργασίες, το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με ένα προηγμένο σύνθετο διπλό σύστημα πλοήγησης που περιλαμβάνει μια σειρά αισθητήρων. Το σύστημα οπτικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης (φωτογραφίες και βίντεο) εξασφαλίζει τη βέλτιστη οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος. Το Victor 6000 μπορεί επίσης να δημιουργήσει οπτικές τρισδιάστατες απεικονίσεις της υπό παρατήρηση περιοχής.

Το Victor 6000 μπορεί να:

Αναλάβει επιχειρήσεις για παρακολούθηση και εξερεύνηση.
Μελέτη περιοχών που απαιτούν βίντεο και ακουστική επιθεώρηση.
Χειρισμό αντικειμένων και πραγματοποίηση αναλύσεων διαφόρων επιπέδων σε αυτά.
Συλλογή δειγμάτων νερού, ιζημάτων και πανίδας.
Ανάληψη αποστολών σε μεγάλα βάθη για παράδειγμα, σε ναυάγια.

Το υποβρύχιο συνδέεται με το πλοίο με ένα ηλεκτρομηχανικό καλώδιο μήκους 8.000 μέτρων και παρέχει ηλεκτρική ισχύ 20 kW. Οι οπτικές ίνες στο καλώδιο στέλνουν τα δεδομένα και τις εικόνες στο κέντρο ελέγχου που στεγάζεται σε ένα κοντέινερ πάνω στο πλοίο που μεταφέρει το Victor στο σημείο της αποστολής του. Η πολυπληθής ομάδας ελέγχου του Victor επιτρέπει την υιοθέτηση ενός κυλιόμενου ωραρίου με εναλλασσόμενες βάρδιες ώστε να μη διακόπτεται η λειτουργία του βαθυσκάφους και να επιχειρεί χωρίς σταματημό για όσο χρειάζεται. Αν εντοπίσει το Titan το Victor δεν μπορεί να το μεταφέρει το ίδιο στην επιφάνεια αλλά θα το συνδέσει με κάποιο πλοίο για να το ανεβάσει.

Naftemporiki.gr