Skip to main content

Microsoft: Ανησυχίες για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης σε αγορά εργασίας και εκπαίδευση

Ο CEO της Microsoft δήλωσε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται γρήγορα, αλλά ότι οι άνθρωποι παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι «ολόκληρη η κοινωνία» πρέπει να ενωθεί για να «μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες και να μετριάσει τους κινδύνους» της τεχνολογίας.

«Θέλουμε σίγουρα τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας και θέλουμε να μετριάσουμε τις ακούσιες συνέπειες», δήλωσε ο Nadella στη συνέντευξη. «Η ηγεσία που απαιτείται και η συνάντηση όλων των μερών που απαιτείται είναι πρόκληση, αλλά πρέπει να γίνει».

Οι νομοθέτες, οι διανοητές και οι προγραμματιστές προβληματίζονται για το πώς θα ρυθμίσουν την αναδυόμενη τεχνολογία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης από τότε που εισέβαλε στη δημόσια συνείδηση μετά την κυκλοφορία του ιογενούς chatbot ChatGPT της OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο ντόρος γύρω από την τεχνολογία έχει πυροδοτήσει μια πύρινη κούρσα εξοπλισμών ΤΝ μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google και της Microsoft, η τελευταία εκ των οποίων είναι μακροχρόνιος συνεργάτης της OpenAI. Όμως ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης έχει προκαλέσει ανησυχία στους νομοθέτες και σε ηγέτες του κλάδου, όπως ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος ήταν ένας από τους περισσότερους από 27.000 ανθρώπους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον Μάρτιο, με την οποία καλούσαν τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσουν την ανάπτυξη.

Ο Nadella δήλωσε ότι η ανάπτυξη της AI γίνεται γρήγορα, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας.

Ενώ η επιφυλακτικότητα και η αντίσταση έχουν αυξηθεί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, το ίδιο ισχύει και για την ιδέα ότι η τεχνολογία θα είναι ανατρεπτική και θα αλλάξει τα δεδομένα. Στελέχη της τεχνολογίας και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν συγκρίνει το λανσάρισμα του ChatGPT με την κυκλοφορία της Apple του iPhone και ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς δήλωσε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα αλλάξει τον κόσμο μας».

Ο Nadella δήλωσε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα ανατρεπτική τεχνολογία, υπάρχει «πραγματική μετατόπιση» που μπορεί να συμβεί στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, ο Nadella δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει επίσης νέες θέσεις εργασίας.

Ο Nadella πρόσθεσε ότι η ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση θα επηρεάσει και την εκπαίδευση.

Είπε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν τελικά να έχουν πρόσβαση σε έναν «δάσκαλο τεχνητής νοημοσύνης» που θα μπορεί να αναλύει τις πληροφορίες και να εξαλείφει τον «φόβο της μάθησης». Είπε ότι η κριτική σκέψη θα εξακολουθήσει να είναι «σε μεγάλο βαθμό αυτό που κάνουν οι άνθρωποι», αλλά ότι υπάρχει η ευκαιρία να επωφεληθούν από τα νέα εργαλεία.