Skip to main content

Πινγκ πονγκ τεχνητής νοημοσύνης από Google και Microsoft με Gmail και Office

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί αναβαθμίζουν τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες και τα προϊόντα τους με τεχνολογίες ΑΙ.

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης καπλάζει με απίστευτα γρήγορο ρυθμό στις κάθε είδους εφαρμογές και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι χρήστες υπολογιστών και οι χρήστες του Διαδικτύου. Πρωταγωνιστής είναι φυσικά το πρόγραμμα ChatGPT της αμερικανικής εταιρείας OpenAI η οποία όμως χρηματοδοτείται από την Microsoft και παρέχει στο γίγαντα του λογισμικού την τεχνολογία αυτή για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και εργαλείων που παρέχει στους πελάτες της.

Η Google θορυβημένη ότι η Microsoft επιχειρεί να μπει στα δικά της χωράφια και ειδικότερα στον τομέα των μηχανών αναζήτησης όπου αποτελεί εδώ και χρόνια μονοκρατορία αναπτύσσει τις δικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης τις οποίες αρχίζει να ενσωματώνει στα δικά της εργαλεία και υπηρεσίες. Εχει ξεκινήσει μια κούρσα ταχύτητας με απρόβλεπτες και πολυεπίπεδες διαστάσεις χωρίς κανείς να πει πώς θα εξελιχθεί σε τεχνολογικό επίπεδο και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις σε εμπορικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν αναβαθμίσεις σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή τους εργαλεία και προϊόντα ενσωματώνοντας σε αυτά τεχνητή νοημοσύνη. Η μεν Google ανακοίνωσε ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail που υπολογίζεται ότι διαθέτει περί το 1,5 δισ. χρήστες και στην εφαρμογή δημιουργίας εγγράφων Docs.

H Microsoft από την πλευρά της απάντησε προσφέροντας στους χρήστες των εργαλείων και υπηρεσιών της έναν «συγκυβερνήτη». Πρόκειται για το πρόγραμμα 365 Copilot που η δημιουργία του βασίστηκε στην τεχνολογία του ChatGPT. Το πρόγραμμα αυτό ενσωματώθηκε στην δημοφιλή σουίτα Office 365, τη γνωστή σουίτα γραφείου που χρησιμοποιεί ανυπολόγιστος αριθμός χρηστών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο αφού την αγοράζουν επιχειρήσεις και την χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τους, οι μεμονωμένοι χρήστες που πληρώνουν συνδρομή έχουν δικαίωμα να προσφέρουν τους κωδικούς χρήσης της σουίτας και σε άλλα άτομα ενώ επίσης τεράστιος αριθμός χρηστών χρησιμοποιεί «πειρατικές» εκδόσεις της σουίτας για να μην την αγοράζει. Το Office 365 περιλαμβάνει τον επεξεργαστή κειμένου Word, τα λογιστικά φύλλα Excel, τις παρουσιάσεις Powerpoint και την εφαρμογή ηλεκτρονικής.αλληλογραφίας Outlook.

Naftemporiki.gr