Skip to main content

Οι εξωγήινοι δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας γιατί δεν γνωρίζουν ακόμη την ύπαρξη μας

Σύμφωνα με νέα θεωρία προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί υπάρχουν στον γαλαξία μας αλλά είναι πολύ μακριά και δεν έχουν φτάσει ακόμη τα σήματα που τους έχουμε στείλει.

Μπορεί οι θεωρίες συνομωσίας αλλά και τα διάφορα… X-Files σενάρια να κάνουν λόγο για ύπαρξη εξωγήινων με προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη Γη και έχουν πραγματοποιήσει διαφόρων ειδών ενέργειες αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδείξεις για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν. Οι θιασώτες της ύπαρξης νοήμονος εξωγήινης ζωής που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με πιο ορθολογικό τρόπο έχουν διατυπώσει την άποψη ότι είναι πιθανό οι εξωγήινοι προηγμένοι πολιτισμοί που έχουν αναπτυχθεί στο γαλαξία μας βρίσκονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από εμάς και τα διαφόρων ειδών σήματα επικοινωνίας που έχουμε στείλει ή γενικότερα τα τεχνολογικά μας ίχνη δεν έχουν φτάσει σε αυτούς. Eπιπλέον αν τελικά υπάρχει ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός που εντοπίσει τα σήματα μας και αποφασίσει να απαντήσει πιθανότατα θα χρειαστεί ανάλογα μεγάλος χρόνος για να φτάσει το δικό τους σήμα σε εμάς άρα θεωρητικά η απάντηση μπορεί να βρίσκεται… καθ’ οδόν.

Με δημοσίευση τους στο αρχείο διαδικτυακών επιστημονικών δημοσιεύσεων arXiv επιστήμονες του Πανεπιστημίου Hebrew στην Ιερουσαλήμ ποσοτικοποιούν τη θεωρία της απόστασης στην οποία βρίσκονται νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή τα σήματα επικοινωνίας που έχει στείλει η ανθρωπότητα στο Διάστημα έχουν φτάσει σε περίπου 15 χιλιάδες άστρα του γαλαξία μας τα πιο μακρινά εκ των οποίων βρίσκονται σε απόσταση 50 ετών φωτός από τη Γη.

Με δεδομένο ότι ο γαλαξίας μας υπολογίζεται ότι διαθέτει μερικές εκατοντάδες δισ. άστρα και η απόσταση της Γης από το κέντρο του γαλαξία είναι περίπου 28 χιλιάδες έτη φωτός οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα σήματα μας προς τους εξελιγμένους εξωγήινους πολιτισμούς θα ταξιδεύουν για αρκετό ακόμη καιρό μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι στη διαστημική μας γειτονιά, σε αυτή την απόσταση των 50 ετών φωτός από εμάς, δεν υπάρχει κάποιος προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός για αυτό και δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση στα σήματα που στείλαμε. Υπάρχει πάντοτε και η πιθανότητα να υπάρχει ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός σε σχετικά κοντινή απόσταση και να έχει εντοπίσει τα σήματα μας αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει αποφασίσει ακόμη να απαντήσει σε αυτά.

Η επικοινωνία με εξωγήινους πολιτισμούς αποτελεί ένα διαχρονικό ντιμπέιτ ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα με κορυφαίους επιστήμονες όπως ο Στίβεν Χόκινγκ να είναι κάθετα αρνητικοί στην επαφή με εξωγήινους θεωρώντας ότι αν κάποιος εξωγήινος πολιτισμός είναι τόσο προηγμένος να φτάσει εδώ θα το κάνει μόνο με εχθρικές διαθέσεις. Θα έρθουν δηλαδή εδώ για να κατακτήσουν τον πλανήτη μας και πιθανώς να εξοντώσουν αν όχι το σύνολο πάντως τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και όσοι επιζήσουν θα λειτουργούν ως σκλάβοι τους. Ο Χόκινγκ έχει παρομοιάσει την έλευση των εξωγήινων στη Γη με αυτή των κονκισταδόρες στην Αμερική…

Naftemporiki.gr