Skip to main content

Διπλάσιο μάγμα ίσως υπάρχει στο υπερηφαίστειο του Γιέλοουστοουν διπλασιάζοντας τον κίνδυνο έκρηξης

Μια νέα μελέτη για το υπερηφαίστειο του Γιέλοουστοουν στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία για τον χρόνο αλλά και τις επιπτώσεις μιας έκρηξης του.

Το Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν εκτείνεται σε έκταση 8.980 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιλαμβάνοντας λίμνες, φαράγγια, ποτάμια και οροσειρές. Η λίμνη Γιέλοουστοουν είναι μία από τις μεγαλύτερες λίμνες σε υψηλό υψόμετρο στη Βόρεια Αμερική και βρίσκεται πάνω από τη καλδέρα Γιέλοουστοουν, το μεγαλύτερο υπερηφαίστειο της αμερικανικής ηπείρου. Η καλδέρα θεωρείται ενεργό ηφαίστειο, καθώς έχει εκραγεί αρκετές φορές με τεράστια δύναμη τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Περίπου οι μισοί θερμοπίδακες του πλανήτη βρίσκονται στο Γιέλοουστοουν, τροφοδοτούμενοι από αυτή την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι εκροές της λάβας και βράχοι από τις εκρήξεις καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής του Γιέλοουστοουν. Το πάρκο είναι το κέντρο του ευρύτερου οικοσυστήματος του Γιέλοουστοουν, του μεγαλύτερου σχεδόν ανέπαφου οικοσυστήματος στη βόρεια εύκρατη ζώνη της Γης.

Με βάση την περιοδικότητα των εκρήξεων που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι έχει υπάρχει στο ηφαίστειο σε συνδυασμό με την μακρά… σιωπή του που διαρκεί περίπου 640 χιλιάδες έτη  έτη πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους για αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης μιας έκρηξης ανά πάσα στιγμή από εδώ και πέρα. Κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε πλανητικό επίπεδο και όχι μόνο στη Βόρειο Αμερική η οποία θα πληγεί όπως είναι ευνόητο πιο άμεσα.

Αξιοποιώντας δεδομένα του ηφαιστείου από προηγούμενες έρευνες και χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές και μια νέα μέθοδο που αποκαλείται σεισμική τομογραφία ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι οι ποσότητες μάγματος που υπάρχουν στους θαλάμους του Γιέλοουστοουν είναι διπλάσιες από όσες εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Όπως είναι ευνόητο αν το εύρημα αυτό επιβεβαιωθεί από επόμενες μελέτες οι πιθανότητες για πιθανή έκρηξη στο άμεσο μέλλον αυξάνονται πάρα πολύ όπως επίσης αυξάνεται αναλογικά και η ισχύς της έκρηξης με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Μένει λοιπόν να διαπιστωθεί πόσο γεμάτο είναι το… ντεπόζιτο του Γιέλοουστοουν για να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες προστασίας από πιθανή έκρηξη.

Naftemporiki.gr