Skip to main content

Εμανουέλ Μακρόν και Κάμαλα Χάρις είδαν σύγκρουση γαλαξιών από το James Webb (βίντεο)

Κάμαλα Χάρις και Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκαν την NASA και είδαν εντυπωσιακές εικόνες από το James Webb: (πηγή φωτό NASA/Keegan Barber)

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Γαλλίας επισκέφτηκαν την NASA και είδαν τις νέες εικόνες που κατέγραψε από το Σύμπαν το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα διάλλειμα αφήνοντας στο περιθώριο την πολιτική ατζέντα της επίσκεψης και επισκέφτηκε μαζί με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις τα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. Εκεί είχαν την ευκαιρία ανάμεσα στα άλλα να δουν διάφορες νέες εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ορισμένες από τις οποίες δεν τις έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Μια από τις εικόνες που είδαν Μακρόν και Χάρις είναι μια σύγκρουση γαλαξιών που εξελίσσεται σε απόσταση 500 εκατ ετών φωτός στον αστερισμό του Δελφίνος. Πρόκειται για το γαλαξιακό ζεύγος με την κωδική ονομασία II ZW 96 που έχουν εισέλθει σε διαδικασία συγχώνευσης προκαλώντας όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτή την κοσμική διεργασία ένα πλήθος εντυπωσιακών όσο και ζωτικών για την ύπαρξη του Σύμπαντος φαινόμενων όπως η μαζική αστρογέννεση.

Στις εικόνες που κατέγραψε το James Webb οι υπέρλαμπροι πυρήνες των δύο γαλαξιών συνδέονται με ελικοειδείς κοσμικές δομές με τις περιοχές που γεννιούνται νέα άστρα. Παράλληλα  σπειροειδείς βραχίονες του κατώτερου γαλαξία συστρέφονται και μεταβάλλεται το σχήμα τους εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων της συγχώνευσης. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του ισχυρότερου τηλεσκοπίου που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.

Μια από τις εικόνες που κατέγραψε το James Webb από τη σύγκρουση γαλαξιών τις οποίες είδαν Εμανουέλ Μακρόν και Κάμαλα Χάρις (πηγή φωτό NASA)

Naftemporiki.gr