Από την στιγμή που η βίγκαν διατροφή άρχισε να αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους άρχισαν να δημιουργούνται πολλά είδη τροφίμων εναλλακτικά των συμβατικών. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν και τυριά από φυτικά υλικά τα οποία μοιάζουν μεν εμφανισιακά και κάποια σε υφή με τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά απέχουν πολύ σε γεύση.
Η εταιρεία Sophie’s BioNutrients από τη Σιγκαπούρη συνεργάστηκε με ερευνητές του ερευνητικού κέντρου Ingredion Idea Labs της χώρας και δημιούργησαν ένα νέο είδος φυτικού τυριού. Το τυρί αυτό έχει ως βάση του άλγη (φύκια) και σύμφωνα με τους δημιουργούς του η γεύση του είναι ίδια με αυτή του τυριού τσένταρ. Αν πράγματι το τυρί αυτό έχει την γεύση που διαφημίζεται ότι διαθέτει θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως διατροφική λύση για τους βίγκαν αφού θα μπορούν να φάνε τοστ, σάντουιτς και άλλα σνακ απολαμβάνοντας την ίδια γεύση που απολαμβάνουν όσοι τρώνε το συμβατικό τσένταρ. Επιπλέον το φυτικό τσένταρ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και άλλες πρωτεΐνες προσφέροντας έξτρα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Δείχνουμε μια νέα πλευρά των απεριόριστων δυνατοτήτων που διαθέτουν τα άλγη που πρέπει να λογίζονται ως υπερτροφές. Μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο γαλακτοκομικό τυρί. Το τυρί που φτιάξαμε περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα εναλλακτικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα» αναφέρει ο Γιουτζίν Βανγκ, συνιδρυτής της Sophie’s BioNutrients. Δημιουργήθηκε ένα αλεύρι από μικροάλγη από το οποίο προέκυψε στη συνέχει το τυρί με την γεύση τσένταρ. Δημιουργήθηκαν μάλιστα δύο τύποι του τυριού ένα ημίσκληρο και ένα σε μορφή κρέμας για να αλείβεται.