Βοσνία: Ημέρα εθνικού πένθους για την 20η επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 09:25
UPD:15:01
REUTERS/MARKO DJURICA

Πριν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1995, αν και η περιοχή είχε κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, δολοφονήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις.

A- A A+

Την 20η επέτειο από τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τιμά σήμερα η Βοσνία.

Τα φέρετρα 136 από τα αναγνωρισμένα θύματα της σφαγής θα ταφούν σήμερα στο νεκροταφείο που βρίσκεται στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα.

Μέχρι σήμερα 6.241 θύματα, που έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί, έχουν ταφεί στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, και 230 σε άλλα νεκροταφεία.

Πριν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1995, αν και η περιοχή είχε κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, δολοφονήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις. Από τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995) σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι και περίπου 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σήμερα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους σε όλη τη Βοσνία. Περίπου 5.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες, αναμένεται να παραστούν στις τελετές μνήμης, ενώ πολλοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, θα μεταβούν στη Σρεμπρένιτσα. Ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θα είναι επίσης παρών.

EURONEWS

Το 2010 το κοινοβούλιο της Σερβίας υιοθέτησε μια ανακοίνωση για τη Σρεμπρένιτσα χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Το 2013 ο νυν πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς είχε ζητήσει «γονυπετής να συγχωρεθεί η Σερβία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα», χωρίς παρόλα αυτά να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Σήμερα η Σερβία, που αρνείται πεισματικά ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία, θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Την Τετάρτη η Ρωσία άσκησε βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα, μια απόφαση την οποία χαιρέτισε το Βελιγράδι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή