Αναζητώντας την «πιο μοναχική φάλαινα του κόσμου»

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 10:52
UPD:10:52
SHUTTERSTOCK

Φωτογραφία αρχείου.

Ομάδα από θαλάσσιους βιολόγους και κινηματογραφιστές σχεδιάζει αποστολή για την αναζήτηση της λεγόμενης «πιο μοναχικής φάλαινας του κόσμου», το κάλεσμα της οποίας είναι το μοναδικό που έχει συχνότητα 52 Hertz.

Οι ειδικοί καταγράφουν τον ήχο που παράγει η συγκεκριμένη φάλαινα για περισσότερα από 20 χρόνια αλλά δεν έχουν καταφέρει ποτέ να την δουν και μελετήσουν. Οι ήχοι των υπόλοιπων φαλαινών κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 Hertz, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να εξηγήσουν τη διαφορά αυτή.

Η άγνωστη φάλαινα, η οποία ονομάζεται απλά «52» από τους ερευνητές, χαρακτηρίζεται ως μοναχική καθώς είναι πιθανό να μην έχει πάρει ποτέ κάποια απάντηση στο κάλεσμά της, λόγω της διαφοράς συχνοτήτων με τις άλλες φάλαινες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο 40χρονος Τζος Ζέμαν ανακοίνωσε το σχέδιο της αποστολής, η οποία θα διαρκέσει 20 ημέρες στα ανοιχτά της Καλιφόρνια στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, αν η ομάδα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση τον επόμενο μήνα.

JESSICA FOX
H «πιο μοναχική φάλαινα του κόσμου»

Οι ειδικοί καταγράφουν τον ήχο που παράγει η συγκεκριμένη φάλαινα για περισσότερα από 20 χρόνια αλλά δεν έχουν καταφέρει ποτέ να την δουν και μελετήσουν. Το κάλεσμά της είναι το μοναδικό που έχει συχνότητα 52 Hertz.

Πέρα από τον εντοπισμό της περιβόητης φάλαινας, στόχος του Ζέμαν είναι η συλλογή δεδομένων για τη μέτρηση της αυξανόμενης απειλής που θέτει στα κητώδη θηλαστικά η ηχητική ρύπανση των ωκεανών.

Το κάλεσμα της φάλαινας 52 καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1989 από το Γουίλιαμ Γουάτκινς του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, όταν ταξινομούσε ηχογραφήσεις φαλαινών από τη δεκαετία του 1980. Το Αμερικανικό Ναυτικό ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις εκείνη τη δεκαετία προκειμένου να καταγράφει τα υποβρύχια του βόρειου Ειρηνικού και στη συνέχεια τις παρέδιδε στους επιστήμονες.

Όταν περισσότερες ηχογραφήσεις έγιναν διαθέσιμες τη δεκαετία του 1990, ο Γουάτκινς κατάφερε να προσδιορίσει την ευρύτερη τοποθεσία στην οποία περιφέρεται η συγκεκριμένη φάλαινα, και από εκεί αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα της ομάδας του Ζέμαν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή