Η σιωπή αποκτά ήχο στο Φεστιβάλ In Mute ΄14

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:40
A- A A+

Ο πειραματισμός και η αναζήτηση του αναπάντεχου κυριαρχούν σε μια ακόμα συνεύρεση του βωβού κινηματογράφου και της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, που συναντώνται για δεύτερη χρονιά στο τριήμερο Φεστιβάλ  In Mute ΄14, το οποίο πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 24 έως και τις 26 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.

Δίνοντας ήχο στη σιωπή, το πρωτοποριακό In Mute, με αφετηρία τον βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική, εξερευνά και προτείνει νέα σημεία συνάντησης μεταξύ ήχου και κινούμενης εικόνας, αφού συνοδεύει βωβές ταινίες με live σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

Το αφηγηματικό και το αφηρημένο, το νέο και το αρχειακό, το πρωτότυπο και το ανοιχτό ή εν εξελίξει προσεγγίζονται, ερμηνεύονται και ανασυντίθενται σε ένα πρόγραμμα, που συμπεριλαμβάνει μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της δεκαετίας του 1920, έργα της αμερικανικής μεταπολεμικής αβανγκάρντ και βωβές ταινίες του 21ου αιώνα. Ο ήχος και η εικόνα, άλλοτε σε ταύτιση και άλλοτε σε σύγκρουση ή αντίστιξη, αναπτύσσονται, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τον χρόνο της ζωντανής παράστασης.

Βίκι Μπέννετ.

Σε επιμέλεια του Μιχάλη Μοσχούτη, το φετινό πρόγραμμα αρχίζει με μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες πειραματικού κινηματογράφου. Ταινίες των Σταν Μπρέκχατζ, Μαν Ρέυ, Χάρρυ Έβερετ Σμιθ, Γουάλας Μπέρμαν και Χανς Ρίχτερ συνοδεύονται από τους ηλεκτρονικούς και ακουστικούς ήχους των Μάικ Κούπερ, Γιώργη Σακελλαρίου, Balinese Beast και Γιώργου Κατσάνου. Τη δεύτερη μέρα, η σύγχρονη βωβή ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Γκάυ Μάντιν, «Cowards bend the knee», με την ηχητική συνοδεία του Βρετανού turntablist Φίλιπ Τζεκ, καθώς και το video score της Βίκι Μπέννετ, Notations, σε μια μοναδική ερμηνεία από το ελληνικό ντουέτο Acte Vide, αναδεικνύουν τον σύγχρονο χαρακτήρα της βωβής κινούμενης εικόνας.

Η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο προπολεμικές λογοκριμένες ταινίες. Οι Voltnoi & Quetempo παρουσιάζουν μια οπτικοακουστική περφόρμανς, βασισμένη στην ταινία «Κοινωνική σαπίλα», που σκηνοθέτησε, το 1932, ο Στέλιος Τατασόπουλος, ενώ το Φεστιβάλ κλείνει με την εμβληματική ταινία «The passion of Joan of Arc» του Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ, για την οποία συνέθεσε νέα μουσική, ειδικά για το In Mute '14, ο Δανός καλλιτέχνης Γιάκομπ Κίρκεγκορ.

Γιώργης Σακελλαρίου.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

«Rhythmus 21», Hans Richter, 1921 και «Rhythmus 23», Hans Richter, 1923: διάρκεια: 8΄, μουσική: Γιώργος Κατσάνος (analog synth, amplified objects)

«Dog star man: Part I», Stan Brakhage, 1962: διάρκεια: 30΄, μουσική: Γιώργης Σακελλαρίου (laptop, tapes)

«Emak - Bakia», Man Ray, 1927: διάρκεια: 18΄, μουσική: Balinese Beast (Γιώργος Αξιώτης: electronics, Ιλάν Μανουάχ: σαξόφωνο -  electronics)

«Aleph» Wallace Berman, 1958 - 76: διάρκεια: 7΄

«Early abstractions, Nos. 1 - 4, 7 & 10», Harry Smith, 1946 - 57
(preserved by Anthology Film Archives, New York): διάρκεια: 22΄,
μουσική: Mike Cooper (steel guitar)

Mike Cooper.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

«Notations», Vicki Bennett, 2013: διάρκεια: 30΄, μουσική: Acte Vide (Δανάη Στεφάνου: πιάνο, Γιάννης Κοτσώνης: electronics)

«Cowards bend the knee», Guy Maddin, 2003: διάρκεια: 60΄, μουσική: Philip Jeck (turntables, electronics)

Κυριακή 26 Οκτωβρίου

«Κοινωνική σαπίλα»: μια περφόρμανς, βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου, 1932: διάρκεια: 25΄, μουσική & video: Voltnoi & Quetempo

«The passion of Joan of Arc», Carl Theodor Dreyer, 1928: διάρκεια: 82΄, μουσική: Jacob Kirkegaard (laptop)

Jacob Kirkegaard.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

17.00: Ομιλία / παρουσίαση από τον Mike Cooper

19.30: Oπτικοακουστική περφόρμανς του έργου «Consequences (One thing leads to another)» από την People Like Us

Κυριακή 26 Οκτωβρίου

18.00: Ομιλία / παρουσίαση από τον Jacob Kirkegaard

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Μικρή σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: μίας ημέρας: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ, τα εισιτήρια διημέρου: 28 ευρώ, και τριημέρου: 40 ευρώ διατίθενται μόνο στα εκδοτήρια της Στέγης και στο τηλ.: 213 0178036, με χρέωση πιστωτικής κάρτας.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή