Επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 09:44
UPD:14:25
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΔΕΗ και σε επίταξη των υπηρεσιών τους προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την απόφασή τους να μην εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ήδη έχουν αρχίσει να τυπώνονται τα φύλλα πορείας στο Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο αποφασίστηκε για αυτό τον λόγο να μείνει ανοιχτό σήμερα και αύριο.

«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Όπως σημείωσε, «μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους».

«Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Λίγο νωρίτερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ είχε ανακοινώσει την απόφασή της να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της από τα ξημερώματα του Σαββάτου, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Την επιστράτευση είχε προαναγγείλει το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, δηλώνοντας πως, αν η απόφαση της δικαιοσύνης για τη ΔΕΗ δεν εφαρμοστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω», τόνισε ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού» χαρακτηρίζει, εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ την απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής, απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος».

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

902PORTAL

Με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν λύνονται τα προβλήματα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση στη ΔΕΗ.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν, από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διά του εκπροσώπου τους, Τέρενς Κουίκ.

«Άραγε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνει την επίταξη “υπερασπιζόμενη”, έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της “δικαίωμα”, με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, την ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας;», αναφέρει ο κ. Κουίκ σε ανακοίνωσή του.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στην απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου», σημειώνει.

Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε, υποστηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας», προσθέτει.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή