Ουγγαρία: «Αποικιοκρατία τέλος», διακήρυξε ο πρωθυπουργός

Σε προεκλογικούς τόνους η ομιλία του στο κοινοβούλιο
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 20:56
UPD:21:00
REUTERS/YVES HERMAN

«Η Ουγγαρία είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος», διακήρυξε ο κ. Ορμπάν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν καταφέρθηκε εκ νέου κατά των τραπεζών και των πολυεθνικών εταιρειών, δηλώνοντας τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο πως η εποχή της «αποικιοκρατίας» και των υψηλών κερδών έχει πλέον παρέλθει.

Ο 50χρονος κ. Ορμπάν, του οποίου το κόμμα Φίντες έχει να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του 2014, υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του αναμένει μεγαλύτερες συγκρούσεις όσο το πρόγραμμά της προωθεί μειώσεις στις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και πιέζει τις τράπεζες να διευκολύνουν τους δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα.

«Η Ουγγαρία είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος», διακήρυξε ο κ. Ορμπάν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, καθώς επαναλαμβάνονται οι εργασίες του σώματος μετά τις θερινές διακοπές, αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για το φθινόπωρο ενόψει και των επικείμενων εκλογών.

«Η εποχή της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει. Οι μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η διαγραφή των δανείων σε ξένο νόμισμα και η διάσωση χιλιάδων νοικοκυριών και των κατοικιών τους αποτελούν εθνικούς στόχους για εμάς», τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης.

«Οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες που χαίρουν ενός μονοπωλίου στην Ουγγαρία θα πρέπει να συνηθίσουν στη νέα κατάσταση. Συνήθιζαν να είναι πανίσχυρες και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις υποκλίνονταν μπροστά στην ισχύ τους. Όμως τώρα εμείς είμαστε οι ισχυρότεροι και θα πρέπει εκείνες να προσαρμοστούν στους Ούγγρους και όχι το αντίθετο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τα συχνά ανορθόδοξα δημοσιονομικά μέτρα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς η κυβέρνηση του κ. Ορμπάν έχουν πλήξει ιδιαίτερα τον τραπεζικό τομέα και τις ξένων συμφερόντων εταιρείες, προκαλώντας επικρίσεις στο εξωτερικό. Μολαταύτα, συνέβαλαν ώστε η Ουγγαρία να έχει αφαιρεθεί έπειτα από εννέα χρόνια από τους καταλόγους της ΕΕ για φορολογικά παραπτώματα.

Ο κ. Ορμπάν πρόσθεσε πως η χώρα έχοντας αποπληρώσει, τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού της δανειακής συμφωνίας που είχε συνάψει το 2008 η χώρα με το ΔΝΤ έχει αλλάξει σελίδα και ενώ ήταν η πιο χρεωμένη χώρα στην Κεντρική Ευρώπη, από του χρόνου επιστρέφει σε αναπτυξιακή πορεία.

«Αποπληρώνοντας το δάνειο έχουμε αποτινάξει τη συνεχή πίεση με την οποία οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θέλησαν να μας επιβάλουν τις πολιτικές τους για λιτότητα», επισήμανε ο κ. Ορμπάν, προβλέποντας ανάπτυξη 2% για τον επόμενο χρόνο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ατίλα Μέστερχαζι, ένας από τους κυριότερους αντιπάλους του κ. Ορμπάν στις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ήδη βρίσκεται σε προεκλογική διάθεση: «Ήταν ένα τσουνάμι από υποσχέσεις, που μάλλον είναι απίθανο να σταματήσει. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν κυβερνά, αλλά βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά και είναι επίσης σαφές πως αυτές οι προτάσεις σημαίνουν πως η δική σας κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση των πλουσίων», τόνισε, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον πρωθυπουργό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή