Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου στον ψηφιακό κόσμο

Στο πλαίσιο έκθεσης που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 11:24
UPD:11:31
A- A A+

Ψηφιοποιημένη πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, η Χάρτα του Ρήγα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο», που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (11-21 Ιουνίου) στο κτήριο της υπηρεσίας [Δάφνης 61, 15452 Ψυχικό].

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων
Η έκθεση, λένε οι διοργανωτές, «είναι μια ματιά στο εργαστήρι του Ρήγα και τη δημιουργία του Χάρτη, στους κώδικες, στα σύμβολα και τη χρήση τους ως μέσων επικοινωνίας. Πρόκειται για τον πρώτο χάρτη στον κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία Επανάσταση».
Υπενθυμίζεται ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), διαθέτουν στη συλλογή τους ένα από τα λίγα, πλήρη αντίτυπα της Χάρτας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση και πρόσφατα προχώρησαν στην έκδοση ομοιοτυπικού αντιγράφου.

FOURLIS
Στην εκδήλωση συμμετέχει το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με τα ΓΑΚ. Από την πλευρά του, συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη της Χάρτας, αξιοποιώντας την επιστημονική χαρτογραφική ανάγνωσή της, που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης χαρτογραφικής επιστήμης, με τη βοήθεια της ψηφιακής ανάλυσης και οπτικοποίησης των ιστορικών χαρτών.

Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από ομιλίες, αφιερωμένες στη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, το κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αι., αλλά και ένα χαρτογραφικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα ώς Παρασκευή (10:00-14:00).

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή