Συνεδριάζουν οι αγρότες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 07:34
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ
A- A A+

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν οι αγρότες σε 28 μπλόκα της χώρας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων τους με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, προανήγγειλε τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, όσοι συντάσσονται με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών - που μετρούσε 22 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη σταδιακή αποχώρησή τους. «Την Τετάρτη το βράδυ θα έχουν αποχωρήσει εντελώς όλα τα τρακτέρ από τους δρόμους», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών Χρήστος Γκόντιας.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες παραμένουν και σήμερα στον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όπως και αυτοί στη Χαλκηδόνα, στη Θεσσαλονίκη.

Στις Σέρρες, οι αγρότες του μπλόκου στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενώ οι συνάδελφοί τους από τα Κερδύλλια, επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας, προτίθενται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους αύριο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Σε αποχώρηση προσανατολίζονται και οι αγρότες στο μπλόκο του Ροδολίβος, στο δήμο Αμφιπόλεως.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα συνεχίζουν να αποχωρούν από τα μπλόκα, που είναι στην εθνική οδό Καβάλας - Δράμας, στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, στον κόμβο της Χρυσούπολης, επί της Εγνατίας οδού, στη Μαυρολεύκη, στη διασταύρωση Κοκινογείων και στο ύψος Οχυρού, στο Κάτω Νευροκόπι.

Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και σε Έβρο και Ροδόπη, με τους αγρότες να συνεχίζουν την αποχώρησή τους από τα μπλόκα στις Φέρες, στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης και στο τελωνείο των Κήπων.

Πρόταση ΥΠΟΙΚ για κάρτα πετρελαίου

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως παρουσίασε στους αγρότες πρόταση για την καθιέρωση κάρτας πετρελαίου, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Αναφορικά με το αίτημα των αγροτών για μειωμένο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος εκτίμησε ότι σε περίπου ένα χρόνο η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να επιλύσει ορισμένα από τα προβλήματα, ενώ για συνταξιοδοτικό, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τους ενημέρωσε ότι εξετάζεται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 40 έτη εργασίας. 

Προηγουμένως, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι με ειδική ρύθμιση σε νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν έως 4.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ να λάβουν σύνταξη και στη συνέχεια με διακανονισμό, να αποπληρώσουν το οφειλόμενο ποσό. Παράλληλα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση εξετάζει να καθιερώσει και για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1988, τη συνταξιοδότηση στα 62, με 40 χρόνια ασφάλισης.

Για το φορολογικό, τέλος, δεν υπήρξε συζήτηση. Από του χρόνου οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση βιβλία, άρα αυτά θα αφαιρούνται από τα κόστη τους, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή