Μάλι: Οι ΗΠΑ θα ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα γαλλικά αεροσκάφη

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 07:13
REUTERS/ERIC GAILLARD

Κομβόι των γαλλικών στρατιωτικών οχημάτων στο Μάλι.

A- A A+

Δεκτό έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το αίτημα της Γαλλίας να ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα αεροσκάφη της γαλλικής δύναμης στο Μάλι, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Το Παρίσι είχε ζητήσει πριν από δύο εβδομάδες από την Ουάσιγκτον να θέσει στη διάθεση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στην αποστολή στο Μάλι τα δικά της αεροπλάνα ανεφοδιασμού και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα αποδέχτηκε το αίτημα αυτό.

Ο κ. Πανέτα συζήτησε με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τους τρόπους της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης με στόχο να απωθήσουν τους ισλαμιστές αντάρτες από το Μάλι.

ΟΙ δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης και στο σχέδιο αμερικανικής βοήθειας στη μεταφορά αφρικανικών δυνάμεων, ειδικά από το Τσαντ και το Τόγκο, που κλήθηκαν να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις στο Μάλι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Εκτός από τα αεροσκάφη C-17, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στη Γαλλία στήριξη στον τομέα των πληροφοριών μέσω των δορυφόρων και των αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους

Στη Λιβύη του 2011, η Ουάσιγκτον είχε αναλάβει το 80% των επιχειρήσεων εναέριου ανεφοδιασμού των αεροσκαφών της συμμαχίας.

Το Σάββατο, 16η ημέρα της γαλλικής επέμβασης, στρατιώτες των δύο χωρών κατέλαβαν την πόλη Γκάο προπύργιο των ισλαμιστών στο βόρειο Μάλι.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή