Υποθαλάσσιες έρευνες στα ανοικτά της Πάφου

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 22:06
A- A A+

Έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αρχίσει εντός των ημερών στη θάλασσα της Πάφου το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος «Ναυτίλος», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ.

Το πλήρωμα του σκάφους θα αναζητήσει βιολογικά και άλλα δεδομένα στο θαλάσσιο βουνό Ερατοσθένης, 60 μίλια από τις ακτές της Πάφου.

Επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων θα είναι ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον «Τιτανικό» και το γερμανικό θωρηκτό «Βίσμαρκ».

Στο σκάφος, το οποίο βρίσκεται από τις αρχές Ιουλίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων και υποθαλάσσιων ηφαιστείων, επιβαίνουν βιολόγοι, γεωλόγοι και ωκεανογράφοι, καθώς και λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στον οποίο θα κοινοποιούνται τα αποτελέσματα των ερευνών.

Διαθέτει επίσης δύο σύγχρονα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομπότ, τα οποία μπορούν να επιχειρούν σε βάθος μέχρι και τεσσάρων χιλιομέτρων.

Το σκάφος πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό και την ανάσυρση του αεροσκάφους της τουρκικής αεροπορίας το οποίο κατερρίφθη κοντά στις ακτές της Συρίας.

Οι έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή