Κέντρο δεδομένων της Microsoft θα τροφοδοτείται με βιοαέριο από λύματα

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 11:20
UPD:11:20

Η Microsoft θα συνεργαστεί με την εταιρία FuelCell Energy, η οποία θα τοποθετήσει την - ισχύος 200kW- μονάδα κυψελών καυσίμου που θα λειτουργεί με βιοαέριο από παρακείμενη εγκατάσταση διαχείρισης λυμάτων, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. (Πηγή: Yale Office of Sustainability)

A- A A+

Η Microsoft ανακοίνωσε την ανέγερση ενός πιλοτικού κέντρου δεδομένων, που θα τροφοδοτείται από μονάδα κυψελών καυσίμου, η οποία θα χρησιμοποιεί βιοαέριο προερχόμενο από εγκατάσταση διαχείρισης λυμάτων.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το πρότζεκτ, το οποίο θα στοιχίσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο πηγές καθαρής ενέργειας, όπως το βιοαέριο, μπορούν να αξιοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν κι άλλα μεγάλα κέντρα δεδομένων. Επιπλέον, όπως αναφέρει στο επίσημο blog του, θέλει να επιδείξει την ικανότητά του στον εντοπισμό των κατάλληλων τοποθεσιών για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων.

Με άλλα λόγια, η Microsoft θα μπορούσε θεωρητικά να κατασκευάζει στο μέλλον κέντρα δεδομένων κοντά σε πηγές ενέργειας, όπως είναι οι ΧΥΤΑ, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων ή ακόμη και κτηνοτροφικές μονάδες, όπου το μεθάνιο από αγελάδες μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Το πειραματικό κέντρο δεδομένων, με την ονομασία Data Plant, θα χτιστεί στην Τσεγιέν του Ουαϊόμινγκ. Η Microsoft θα συνεργαστεί με την εταιρία FuelCell Energy, η οποία θα τοποθετήσει την - ισχύος 200kW- μονάδα κυψελών καυσίμου που θα λειτουργεί με βιοαέριο από παρακείμενη εγκατάσταση διαχείρισης λυμάτων, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Η πλεονάζουσα ενέργεια, η οποία δεν θα χρησιμοποιείται από το κέντρο δεδομένων, θα διοχετεύεται σε μονάδα ανάκτησης νερού. Σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, το κέντρο δεδομένων και η μονάδα κυψελών καυσίμου θα λειτουργούν ανεξάρτητα, ώστε να συνεχίζεται η παραγωγή ενέργειας.

Ένας από τους στόχους του πρότζεκτ άλλωστε είναι ένα κέντρο δεδομένων μηδενικού άνθρακα, το οποίο δεν θα εξαρτάται καθόλου από το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του post, Σον Τζέιμς, «όσο ο κόσμος συνεχίζει να τραβά το καζανάκι, αυτές οι εγκαταστάσεις δεν θα τίθενται εκτός λειτουργίας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή