Γ. Παπανδρέου: «Καθαρό μήνυμα εντός και εκτός το δημοψήφισμα»

Hλίας Μόσιαλος: Το υπουργικό στηρίζει την απόφαση του Πρωθυπουργού
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 03:12
UPD:14:30

Ο Πρωθυπουργός παρέμεινε σταθερός στη θέση του για το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν.

A- A A+

Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να στηρίξει την απόφαση του Πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης των μελών της κυβέρνησης, λίγο μετά τις 3.00 το πρωί, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε: «Το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του. Το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης» της Ελλάδας.

Υπουργική επιτροπή θα επεξεργαστεί το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα και στη συνέχεια θα προβεί σε σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, αν είναι δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

Αποφασίστηκε ακόμη να συνεδριάσει και πάλι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε ενωμένη και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «προς τι η αγωνία τους; Δεν ήθελαν τη δανειακή σύμβαση και τώρα θέλουν να εγκριθεί».

Όπως μετέδωσε πάντως ο Reuters, κατά την αποχώρησή τους, ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν πως άσκησαν κριτική για την απόφαση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως αποφάσισαν να στηρίξουν της κυβέρνηση.

Επιμένει στο δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός παρέμεινε σταθερός στη θέση του για το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το δημοψήφισμα θα είναι μία καθαρή εντολή και ένα καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό σχετικά με την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ», απορρίπτονας εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Όπως είπε, στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».

«Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πορεία της Ελλάδας εντός του ευρώ» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές από τις ανακοινώσεις του θα είναι βραχύβια.

Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της ΝΔ.

Στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, τόνισε: «έχουμε πάρει την απόφαση να επικρατήσει η ευνομία απέναντι στην ανομία, που αφορά ιδιαίτερα στα μεγάλα συμφέροντα και σε διάφορους προνομιούχους».

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα: «τι άλλαξε και ''λύσσαξαν'' τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα»;

Και απάντησε: «Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή».

«Το δημοψήφισμα έγινε ξαφνικά για αυτούς κάτι τρομερό και φοβερό. Η Αντιπολίτευση, που πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στη Σύνοδο Κορυφής και ήλπιζε ότι θα πέφταμε, βλέπει ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να βρεθεί στη γωνία, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει θετικά. Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό. Μιλάνε δήθεν στο όνομα του λαού, αλλά φοβούνται την ετυμηγορία του», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής». Σημείωσε ακόμη ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης και πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού.

Kατήγγειλε τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «κινούνται στα όρια μια θεσμικής εκτροπής», παροτρύνοντας ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Γι αυτό, τόνισε, «χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη».

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Αγγελος Τόλκας εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης, κατά την ονομαστική ψηφοφορία την Παρασκευή στη Βουλή.

Επιφυλάξεις και κριτική από υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε κατά τη συνεδρίαση ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα, φέρεται να διερωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Κριτική ήταν και η στάση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Μάλιστα η υπουργός Παιδείας φέρεται να είπε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, θέτοντας θέμα έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Πάνος Μπεγλίτης.

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό ήταν ραγδαίες, μετά τη γνωστοποίηση των προθέσων του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που τοποθετείται χρονικά κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής Εύα Καϊλή ζήτησαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία δεχόταν ισχυρούς κλυδωνισμούς μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083038 , που έφερε τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στους 152 βουλευτές.

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε η αποκάλυψη πηγών του περιβάλλοντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών -λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική εξαγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος- ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνον για την πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όχι για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησαν σε κοινή επιστολή τους, έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή.

«Η χώρα», υπογραμμίζουν, «χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα» και «η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία» και «η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, σε δήλωσή της στο Περιστύλιο της Βουλής λίγο μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης της κ. Μιλένας Αποστολάκη, ζήτησε υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Β. Παπανδρέου: Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία

Β. Παπανδρέου: Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία

Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, προειδοποίησε η κ. Παπανδρέου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια την προκήρυξη εκλογών.

Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με άλλο πρωθυπουργό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ζήτησε λίγο αργότερα με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083134 .

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με την οποία εκφράζει την αντίθεση της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη, απέστειλε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083333 .

Ενας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο πληροφορίες έφεραν να ανεξαρτητοποιείται, ο Κώστας Καρτάλης, ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν είναι σε λογική ανεξαρτητοποίησης, καθώς και ότι δεν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τη θέση της κ. Βάσως Παπανδρέου. Οσο για τη στάση που θα τηρήσει, ο βουλευτής Μαγνησίας παρέπεμψε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης συνέδεσε την ψήφο του στη διαδικασία ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το δημοψήφισμα και το περιεχόμενό του. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega σημείωσε πως δεν είναι πολιτικά σκόπιμη η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δεν θα γίνει. Ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, επισημαίνοντας πως αν αυτό τελικά δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, προκρίνοντας ως «μοναδική λύση τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083291 .

Με το δημοψήφισμα υπό τις παρούσες συνθήκες διαφωνεί και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας επιτακτικά την ανάγκη μεσολάβησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο να επιτευχθεί μια «στοιχειώδης δημοκρατική συμφωνία» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083260 .

Ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης από την πλευρά του έσπευσε να στηλιτεύσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, καταγγέλοντας ουσιαστικά επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης από «συμμορίες» που είναι σε πλήρη διάταξη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083225 .

Τη στήριξή της στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να επαναπροσδιοριστεί το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης, της συναινετικής διαδικασίας, έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση για το θέμα της δανειακής σύμβασης» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083219 .

Παράλληλα, με επιστολή του ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι στηρίζει την απόφαση του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα.

Στις εξελίξεις παρενέβη και η ανεξάρτητη βουλευτής (πρώην βουλευτής της ΝΔ) Ελσα Παπαδημητρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει θετική ψήφο στην πρόταση για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι οι εκλογές «θα ήταν καταστροφικές και ίσως οδηγούσαν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη».

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αφεθεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει τη δουλειά του», πρόσθεσε, ενώ παρατήρησε ότι η εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος δεν ήταν αναγκαία, καθώς, όπως είπε, «δημιουργεί προβλήματα».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε εθνική ανάγκη τις εκλογές, δηλώνοντας αποφασισμένος να κάνει ό,τι απαιτείται «προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Οι εκλογές αποτελούν Εθνική ανάγκη»

Α. Σαμαράς: «Οι εκλογές αποτελούν Εθνική ανάγκη»

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές, αυτή τη στιγμή οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω για τις επόμενες κινήσεις του κόμματός του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2082975 .

«Ο κ. Παπανδρεου και η κυβέρνησή του κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού τελικα σύρεται σε κάλπες και από ό,τι φαίνεται και παρά τη θελησή τους οι κάλπες τελικά δεν θα είναι δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Α. Τσίπρας: Ο κ. Παπανδρέου σύρεται σε κάλπες εκλογών

Α. Τσίπρας: Ο κ. Παπανδρέου σύρεται σε κάλπες εκλογών

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι «ένα είναι σίγουρο, ο λαός θα σηκώσει το ανάστημα του και θα πει συντριπτικό όχι στην πολιτική της λιτότητας [...] ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας απάντησε ότι «δεν έχει κανένα νόημα πια».

Συνάντηση με τον κ. Σαμαρά θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, προκειμένου όπως είπε, να συντονιστεί η αντιπολίτευση με στόχο την προκήρυξη εκλογών ή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Γ. Καρατζαφέρης: Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας ή εκλογές

Γ. Καρατζαφέρης: Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας ή εκλογές

Η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση και ο κόσμος αγωνιά ενώ οι θεσμοί παραπαίουν, υποστήριξε ο προεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Παρατήρησε ακόμη ότι κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στον αστερισμό της παράνοιας και στο σημείο αυτό απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να μεδοθεύσει άμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή με σύμφωνη γνώμη αρχηγών να πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο.

«Με κάθε τρόπο πρέπει να επαναφέρουμε την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα για να αποφύγουμε τις τεράστιες δοκιμασίες και τον διεθνή διασυρμό, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που ήδη δρομολογούνται σε βάρος της Ελλάδος», διεμήνυσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Η λύση», υποστήριξε, «είναι μία. Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί. Να γίνουν εκλογές με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Η ώρα ευθύνης για τον καθένα από τους τριακόσιους έχει σημάνει», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί

Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί

Αναγκαία χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Οπως είπε, οι εκλογές «είναι η καθαρή και έντιμη λύση, προκειμένου κυριαρχικά ο ελληνικά λαός να αποφασίσει πώς θέλει τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών, ποια είναι εκείνη η πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους ελπίδας και αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολύμορφης κρίσης».

Φ. Κουβέλης: Kαθαρή και έντιμη λύση oι εκλογές

Φ. Κουβέλης: Kαθαρή και έντιμη λύση oι εκλογές

Τέλος, το αίτημα του για άμεση προκήρυξη εκλογών επανέλαβε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, σε δηλώσεις του από τα Χανιά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083065 . Ο κ. Δημαράς καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό πως οι εκλογές είναι επικίνδυνες, προσπαθώντας να κερδίσει περισσότερο χρόνο στην εξουσία, κάτι, που όπως είπε, είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα και κατέληξε λέγοντας πως η Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με δικτατορία.

Γ. Δημαράς: Φοβούμαι εμφυλιακές συγκρούσεις

Γ. Δημαράς: Φοβούμαι εμφυλιακές συγκρούσεις.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, το ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 18.00, με ομιλήτρια την γ.γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους της Αττικής σε συμπόρευση, «ώστε να παρέμβει ο ίδιος ο λαός πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις και να αποτύχουν τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα που θέτουν η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η Ε.Ε.».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή