«Παγώνει» η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 15:24
A- A A+

To «πάγωμα» της διαδικασίας επικύρωσης στο κοινοβούλιο της ιστορικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αρμενίας.

«Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να επικυρώσει τα πρωτόκολλα χωρίς προαπαιτούμενα και σε εύλογο χρόνο, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να διακόψουμε τη διαδικασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση των τριών κομμάτων του συνασπισμού.

Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο δύο ιστορικά πρωτόκολλα που προβλέπουν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και το άνοιγμα των κοινών τους συνόρων.

Τα τρία κόμματα θα αποσύρουν το θέμα από την ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης «μέχρις ότου η Τουρκία να είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία χωρίς όρους», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ούτε το αρμενικό, ούτε το τουρκικό κοινοβούλιο έχουν επικυρώσει τα πρωτόκολλα, ενώ ¶γκυρα και Γιερεβάν αλληλοεκτοξεύουν κατηγορίες ότι προσπαθούν να αλλάξουν το κείμενο.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν κατηγόρησε πρόσφατα την Τουρκία ότι συνδέει την επικύρωση των πρωτοκόλλων με την πρόοδο της διευθέτησης της διαφοράς επί του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι εντάσεις γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αζερικό θύλακα που ελέγχεται ντε φάκτο από τους Αρμένιους, αναζωπυρώθηκαν μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων, απέναντι στα οποία το Αζερμπαϊτζάν διάκειται αρνητικά. Η Τουρκία απαιτεί την απόσυρση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ¶γκυρα μελετά τα μέτρα που θα λάβει μετά την απόφαση της Αρμενίας.

«Εξετάζουμε το (αρμενικό) ανακοινωθέν και το τί σημαίνει», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν. «Σ' αυτό το πλαίσιο, συζητούμε επίσης μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν την επόμενη περίοδο», πρόσθεσε χωρίς διευκρινίσεις.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή