Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κόλλησαν τα χέρια τους σε πίνακα 650 ετών του Μποτιτσέλι

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 16:25
UPD:16:27
A- A A+

Σε έναν πρωτόγνωρο ακτιβισμό προχώρησαν μέλη της ομάδας για το κλίμα Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας κόλλα και τα ίδια τους τα χέρια για να διαμαρτυρηθούν.

Δύο μέλη της ομάδας κόλλησαν τις παλάμες τους σε πίνακα του Σάντρο Μποτιτσέλι, την Primavera, ενώ ένα τρίτο τούς βοήθησε να κρατήσουν ένα πανό, σύμφωνα με τον Guardian, στο οποίο αναγράφονταν το μήνυμα: «Τελευταία γενιά, χωρίς φυσικό αέριο, χωρίς άνθρακα».

Ένας άνδρας και δύο γυναίκες, που είχαν πληρώσει κανονικά εισιτήριο για να μπουν στο Ουφίτσι, συνελήφθησαν από την αστυνομία, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa. Από την πλευρά του Μουσείου, έγινε ξεκάθαρο πως δεν προκλήθηκαν ζημιές στον πίνακα. Ο 650 ετών πίνακας του διάσημου Ιταλού ζωγράφου, η Primavera σημαίνει Άνοιξη και είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο. Ο ιστότοπος της γκαλερί Ουφίτσι περιγράφει τον πίνακα ως «μια γιορτή αγάπης, ειρήνης και ευημερίας».

«Είναι δυνατόν να δεις μια άνοιξη τόσο όμορφη σήμερα;» Η Ultima Generazione τόνισε σε δήλωσή της. «Οι πυρκαγιές, η επισιτιστική κρίση και η ξηρασία το καθιστούν όλο και πιο δύσκολο. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου: Οδεύουμε προς την κοινωνική και οικολογική κατάρρευση». 

Η ομάδα Ultima Generazione δήλωσε ότι είχε συμβουλευτεί ειδικούς σε θέματα αποκατάστασης έργων τέχνης για να βρουν έναν τρόπο να κολλήσουν τον εαυτό τους στον πίνακα χωρίς να τον καταστρέψουν.

«Με τον ίδιο τρόπο που υπερασπιζόμαστε την καλλιτεχνική μας κληρονομιά, θα πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στη φροντίδα και την προστασία του πλανήτη που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρεται σε δήλωση στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Προτεινόμενα για εσάς