Η AstraZeneca υπερασπίζεται το σχέδιο διάθεσης εμβολίων στην ΕΕ

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 07:44
UPD:08:50
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο επικεφαλής της AstraZeneca υπερασπίστηκε το πρόγραμμα διάθεσης των δόσεων του εμβολίου κατά του  κορωνοϊού στην ΕΕ, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης που έχει προκληθεί με τα κράτη μέλη για τις καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

Ο Πασκάλ Σοριό  δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η ομάδα του εργάζεται 24 ώρες το 24ώρο  «για να διορθώσει τα πάρα πολλά ζητήματα παραγωγής του εμβολίου».

Όπως εξήγησε,  η παραγωγή είναι  «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο κ. Σοριό χαρακτήρισε επίσης «καθυστερημένες» τις συμφωνίες της ΕΕ, πράγμα που έδωσε  περιορισμένο χρόνο στην εταιρεία για να διευθετήσει την παραγγελία. Όπως είπε, η αντίστοιχη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υπογραφεί τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία με την ΕΕ, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό της βρετανικής παραγγελίας.

Όπως είπε στη La Repubblica, έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα στην «αύξηση» της παραγωγής εμβολίων σε δύο εργοστάσια, ένα στις Κάτω Χώρες και ένα στο Βέλγιο. «Είναι περίπλοκο, ειδικά στην αρχική φάση όπου πρέπει να λύσεις όλα τα είδη των θεμάτων», σχολίασε.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε διευθετήσει αυτά τα ζητήματα, αλλά βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε», πρόσθεσε.

Ο κ. Σοριό σημείωσε ότι αν η εταιρεία καταφέρει να παραδώσει στην ΕΕ τα εμβόλια που σχεδιάζει για το Φεβρουάριο, θα πρόκειται για μεγάλες ποσότητες.  «Σχεδιάζουμε να παραδώσουμε εκατομμύρια δόσεις στην Ευρώπη», είπε προσθέτοντας ότι η η AstraZeneca εργάζεται για ένα εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που θα στοχεύει στην παραλλαγή που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή