Σε διερευνητικές επαφές καλεί την Ελλάδα o Τσαβούσογλου

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 13:34
UPD:15:02
REUTERS/Umit Bektas
A- A A+

Την Ελλάδα καλεί η Τουρκία να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Απευθύνουμε ως Τουρκία ανοιχτή πρόσκληση» είπε κατά την διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του Tahsin Ertugruloglu στην Άγκυρα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τελευταίες δηλώσεις του Νίκου Δένδια. 

«Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Ries βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Κατά τις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Ελλάδα είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει τις συνομιλίες στις 11 Ιανουαρίου, αλλά ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση. 

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν πραγματοποιηθεί 60 γύροι συνομιλιών έως το 2016, όταν και διακόπηκαν οι μεταξύ τους συνομιλίες.  

Νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε  ερώτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, απάντησε ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζουν τις προθέσεις και τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάγκη για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση της έντασης. «Πιστεύουμε ότι αν και όποτε επανεκκινήσουν οι διερευνητικές, η ελληνική πλευρά θα επιδείξει ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης.

Σε συνέντευξή του χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει. «Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», αναφέρει.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή