«Μείνετε σπίτι» - Πρώτη μέρα του... τρίτου lockdown στη Βρετανία

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 10:53
UPD:12:16
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

«Μείνετε σπίτι». Η φράση που έγινε σήμα κατατεθέν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, γίνεται και τώρα στη Βρετανία, η οποία εισέρχεται σε νέο, τρίτο καθολικό απαγορευτικό, με την κυβέρνηση να ζητά μια τελευταία σημαντική εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό του ιού πριν οι μαζικοί εμβολιασμοί αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το νέο καθολικό απαγορευτικό αργά χθες, λέγοντας ότι η εξαιρετικά μεταδοτική νέα παραλλαγή του κορωνοϊύ που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και κινδύνευε να συντρίψει την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) εντός 21 ημερών.

Μόνο στην Αγγλία, περίπου 27.000 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο με COVID, ποσοστό 40% υψηλότερο από ό,τι κατά την πρώτη κορύφωση των λοιμώξεων τον Απρίλιο.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι πιο δύσκολες ακόμη, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελευταία φάση του αγώνα, γιατί με κάθε τσίμπημα της βελόνας, γέρνουμε τις πιθανότητες εναντίον του COVID και υπέρ του βρετανικού λαού, »Είπε ο Τζόνσον.

Η Βρετανία έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί δύο εμβόλια κατά του COVID, ένα από τις Pfizer και BioNTech και το άλλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca και περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν ήδη λάβει την πρώτη τους δόση.

Η κυβέρνηση λέει ότι ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όλοι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι φροντίδας ηλικιωμένων και οι φροντιστές τους, όλοι άνω των 70 ετών, όλοι οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας και όλοι όσοι είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

CHRISTOS PAPAGEORGIOU

Εικόνα από το Νότιγχαμ.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες και ότι ενώ ο στόχος ήταν δύσκολος, ήταν εφικτός.

Ο Γκόουβ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα νέα μέτρα που απευθύνονται σε ταξιδιώτες, προκειμένου να καταστήσουν τα σύνορα της Βρετανίας πιο ασφαλή έναντι του COVID.

Σύμφωνα με το νέο κλείδωμα στην Αγγλία, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον στα μέσα Φεβρουαρίου και θα χαλαρώσει μόνο σταδιακά, όλα τα σχολεία είναι κλειστά εκτός από τα ευάλωτα παιδιά και εκείνα των οποίων οι γονείς είναι βασικοί εργαζόμενοι.

Οι άνθρωποι καλούνται να εργαστούν από το σπίτι, εκτός εάν είναι αδύνατο να το κάνουν. Όλη η εστίαση  πρέπει να παραμείνει κλειστή, καθώς και μη απαραίτητα καταστήματα. Τα οργανωμένα αθλήματα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ακυρώνονται εκτός από επαγγελματικά πρωταθλήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή