Βραζιλία - Covid19: 888 θάνατοι, σχεδόν 20.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 06:33
UPD:07:21
REUTERS/RAHEL PATRASSO
A- A A+

Ακόμη 888 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες κατέγραψε χθες η Βραζιλία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 291.579.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον τους 18.859 νεκρούς.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής ενδέχεται σύντομα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα (1.179) που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 1.000.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επικρίνεται από πολλούς για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση. Ο άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία.

Τάσσεται επίσης υπέρ της γενίκευσης της χρήσης του ανθελονοσιακού φαρμάκου χλωροκίνη για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, παρά το ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τις παρενέργειες.

Χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα οδηγία που προβλέπει ευρύτερη χρήση της χλωροκίνης σε ασθενείς σε ελαφριά κατάσταση.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο, οι ασφυκτικές πιέσεις του αρχηγού του κράτους για την έγκριση του οποίου εξώθησαν δύο υπουργούς Υγείας σε παραίτηση. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο», υποστήριξε μέσω Twitter ο Μπολσονάρου, προσθέτοντας πως θα ήταν «χειρότερη από την ήττα» η «ντροπή» αν «δεν δώσουμε μάχη».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή