Skip to main content

Wall: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχτηκε ο Nasdaq

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε υψηλότερα των προβλέψεων

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω γενικότερα θετικού κλίματος στη Wall Street, με το βλέμμα ωστόσο των επενδυτών να είναι στραμμένο στα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,75% επιτυγχάνοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 16.511,18 μονάδες. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,32% ή 126,60 μονάδες στις 39.558,11 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 5.246,68 με κέρδη 0,48%. Ο S&P 500 έκλεισε μία ανάσα από το ρεκόρ του, με την Tesla και την Nvidia να καθοδηγούν τα κέρδη.

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν ξανά οι λεγόμενες μετοχές meme με τις GameStop και AMC Entertainment Holdings στο επίκεντρο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 4,45%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε υψηλότερα των προβλέψεων, γεγονός που απομακρύνει και πάλι τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,5% από το Μάρτιο και υψηλότερα από 0,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές.

Η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν αρνητική, όμως εν συνεχεία ατόνησε καθώς οι τιμές παραγωγού για το Μάρτιο αναθεώρηθηκαν πτωτικά και εκεί εστίασαν οι επενδυτές. Αυτό στάθηκε αρκετό για να απομακρύνει τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, οι επενδυτές απέφυγαν να αντιδράσουν υπερβολικά στα στοιχεία αυτά, καθώς αναμένουν τα πιο σημαντικά αύριο για τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Οι συναλλασσόμενοι αντέδρασαν επίσης και στα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να επιδείξει υπομονή εν μέσω του υψηλότερου απ΄ό,τι αναμενόταν πληθωρισμού.

Ο Dow επέστρεψε σε άνοδο μετά την χθεσινή πρώτη του πτωτική συνεδρίαση μετά από ένα ανοδικό σερί οκτώ ημερών, το πιο παρατεταμένο από το Δεκέμβριο. Oι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις τη Δευτέρα από την έρευνα της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.