Skip to main content

Κ. Κυρανάκης: «Απόφαση του πρωθυπουργού. Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει κτηματολόγιο»

«Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει Κτηματολόγιο, είναι η αποφαση του πρωθυπουργού και δεν θα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς δηλωμένες και καταγεγραμμένες περιουσίες.Οι κόποι ολόκληρων γενεών, δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Δεν πρέπει να χαθούν περιουσίες πολιτών και δήμων. Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται για να βοηθήσουμε τους πολίτες να φτάσουν να δηλώσουν τη γη που τους ανήκει.». Με αυτές τις επισημάνσεις και προτροπές, ο υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κωνσταντίνος Κυρανάκης κάλεσε σήμερα όλους τους φορείς, την αυτοδιοίκηση, ενώσεις και επιμελητήρια, δικηγόρους, συμβολαιογράφους πολιτικούς μηχανικούς και τα μέσα ενημέρωσης, να συνεργαστούν ώστε τα Χανιά – και κατ΄ επέκταση η χώρα – να αποκτήσουν επιτέλους κτηματολόγιο.

Σε διευρυμένη σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων ο υφυπουργός τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει η κτηματογράφηση στο νομό, μιας και δεν έχουν ακόμα δηλωθεί 329.000 περιουσιακά δικαιώματα επί των ακινήτων, επί της γης των Χανίων.

«Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα λύσει προβλήματα και θα επιταχύνει τη διαδικασία, τόσο για τους δήμους, όσο και για την Εκκλησία και τους ιδιώτες. Παρουσιάσαμε ξανά σήμερα τον ψηφιακό χάρτη maps.ktimatologio.gr ο οποίος είναι προσβάσιμος ψηφιακά σε κάθε πολίτη και επαγγελματία. Όλοι πλέον, με έναν απλό τρόπο μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο που θέλουν να δηλώσουν και στη συνέχεια να το κατοχυρώσουν ηλεκτρονικά, προσκομίζοντας είτε τον τίτλο κτήσης είτε αν δεν έχει συμβόλαιο το Ε9 και μία ένορκη βεβαίωση»

Ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους βουλευτές του νομού, Ντόρα Μακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι, σεβόμενοι τη δέσμευη του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι το 2025, έχουν κινητοποιηθεί και στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες, να δηλώσουν την περιουσία τους σε γη.

 Ο κίνδυνος των δικαστηρίων

«Όποιος δεν δηλώσει, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει τα δικαστήρια για να αποδείξει ότι έχει δίκιο, σε περίπτωση που έρθει με κάποιον σε διαμάχη, είτε αυτός είναι ιδιώτης που θα δηλώσει ψευδώς με τίτλο την κτίση, είτε διότι θα πρέπει να αποδείξει στο κράτος αυτό που θα μπορούσε να κάνει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2024», είπε ο υφυπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι: «Εμείς δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν, όμως έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις, με πολλαπλές παρατάσεις στη συλλογή των δικαιωμάτων. Ό,τι έγινε έγινε, δεν σηκώνουμε το δάχτυλο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, η τεχνολογία προσφέρει εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση».

Για τις πιθανές ενστάσεις από τα δασαρχεία

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να δηλωθεί ένα ακίνητο αλλά να υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς του δασαρχείου, ο υφυπουργός είπε ότι «να κατοχυρωμένο δικαίωμα έως 30 Νοεμβρίου στο κτηματολόγιο, ισχυροποιεί τον πολίτη, βάζει το ακίνητο του εντός συναλλαγής και αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην εξέταση των ενστάσεων αλλά και στους δασικούς χάρτες, που είναι φυσικά αρμοδιότητα άλλο υπουργείου. Αν τώρα δηλώσεις την περιουσία σου στο κτηματολόγιο, αυτό σε ισχυροποιεί έναντι οποιασδήποτε εξέλιξης σε σχέση με τους δασικούς χάρτες».