Πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Τα σενάρια για τα σχολεία
Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 11:03
ATHANASSIOS ANAGNOSTOPOULOS

Νίκη Κεραμέως 

A- A A+

Μαθητές και γονείς περιμένουν εναγωνίως τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας. Το πιο πιθανό σενάριο με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι να επιστρέψουν πρώτοι στις αίθουσες οι μαθητές της Γ' Λυκείου, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μετατεθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για μετά το καλοκαίρι. Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις έως τα μέσα Ιουλίου. 

«Το προσεχές διάστημα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εκπαίδευση.... Τα στοιχεία έως τώρα είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα έχουν αποδώσει καρπούς» είπε η υπουργός Παιδείας στο ΣΚΑΪ, επαναλαμβάνοντας πως θα περιμένει τα δεδομένα και θα ακούσει τους ειδικούς.

Βασική προτεραιότητα, εξήγησε, είναι οι Πανελλαδικές να διενεργηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στις κανονικές ημερομηνίες. «Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν και να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εδώ και πολλές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας έχει καταστρώσει σχέδια για τις διάφορες πιθανότητες» είπε.  

Για τα πανεπιστήμια επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Αναφέρθηκε στα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και εξήγησε ότι με βάση υπουργική απόφαση για όσες υπηρεσίες δεν εκτελούνται δεν μπορούν να πληρώνονται π.χ. μεταφορά και σίτιση μαθητών. Επίσης, στον βαθμό που μία δομή δεν κάνει καθόλου τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εισπράττει χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά έως τις 10 Μαΐου. Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν από τις 11 Μαΐου όλοι οι μαθητές. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες εξετάζεται σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει η Γ΄ Λυκείου με τους μισούς μαθητές σε κάθε τάξη και ίσως πρωινά και απογευματινά τμήματα, αλλά και το άνοιγμα σχολείων ανά περιοχή και σταδιακά.

Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή