Μεταναστευτικό: Κατατέθηκαν οι ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων σε νησιά, πάγωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 12:16
UPD:12:40
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

 

 

A- A A+

Κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την «επίταξη ακινήτων» σε νήσους υποδοχής μεταναστών και για την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου». Εν τω μεταξύ όπως υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, προτεραιότητα είναι η υγειονομική θωράκιση των νησιών.

Οι δύο ΠΝΠ κατατίθενται προς κύρωση με τη μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών.

 Συγκεκριμένα,

-κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου από τότε που ίσχυσε, η από 10/02/2020 ΠΝΠ "Κατεπείγουσες "Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας" (Α' 28), με την οποία προβλέπεται η επίταξη ακινήτων σε νήσους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, καθορίζεται εύλογη αποζημίωση. Σημειώνεται ότι η προθεσμία έκδοσης της ΚΥΑ σχετικά με τον καθορισμό της αποζημίωσης των δικαιούχων, παρατείνεται για δύο μήνες, με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.

-κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου από τότε που ίσχυσε, η από 02/03/2020 ΠΝΠ "Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου" (Α' 45), με την οποία αναστέλλεται, από την έναρξη ισχύος της κυρούμενης ΠΝΠ, η υποβολή των εν λόγω αιτήσεων, από άτομα που εισέρχονται στην χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η ρύθμιση ισχύει για ένα μήνα με δυνατότητα σύντμησης κατόπιν πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, απαλλάσσονται αναδρομικά από 24/02/2020 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών από:

-τον ΦΠΑ, η ναύλωση και μίσθωση πλοίων ή αεροσκαφών που πραγματοποιούνται για τη μεταφορά ή φιλοξενία ή οποιαδήποτε άλλη χρήση με σκοπό την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, η παράδοση και η εισαγωγή καυσίμων, λιπαντικών, τροφοεφοδίων και λοιπών αγαθών, που προορίζονται για τον εφοδιασμό των πλοίων και αεροσκαφών αυτών.

 -τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) τα καύσιμα που προορίζονται για τις ανάγκες των δημοσίων αρχών,

-κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, η παράδοση ή εισαγωγή αγαθών καθώς και η παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών ή έκτακτων και επειγουσών αναγκών.

«Προτεραιότητα η υγειονομική θωράκιση των νησιών»

Ως μέτρο πρόληψης απέναντι στον κορωνοϊό ανέδειξε τον περιορισμό της κυκλοφορίας προσφύγων και μεταναστών εντός και εκτός δομών φιλοξενίας. 

«Από χθες το πρωί, υπάρχει και πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα περιορισμού και στις κινήσεις στις δομές φιλοξενίας. Αυτοί που βρίσκονται σε διαμερίσματα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζονται όλοι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι «στα νησιά έχουμε πάρει ειδικά μέτρα. Ήδη από την 1η Μαρτίου ισχύει το σφράγισμα των Ελληνικών συνόρων, ώστε να μην έχουμε νέες μεταναστευτικές ροές εξ ανατολών» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι τον Μάρτιο έχουν εισέλθει στη χώρα μας μόλις 1.500 μετανάστες, οι μισοί από τους οποίους «ήλθαν τις πρώτες μια – δυο ημέρες, μέχρι να αναπτυχθεί η πλήρης κινητοποίηση στα θαλάσσια σύνορα της χώρα μας. Αυτοί έχουν ήδη μεταφερθεί από τα νησιά. Βρίσκονται σε δυο κλειστές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προσέξαμε ώστε να μην υπάρξει επαφή αυτών που μπήκανε μέσα στο Μάρτιο με αυτούς που βρίσκονται ήδη στις δομές».

Παράλληλα, προσέθεσε πως «έχουμε ήδη κλείσει τις υπηρεσίες ασύλου μέσα στις δομές και έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις υπαλλήλων προς και από τις δομές, ώστε να μην μπει σε αυτές τις κλειστές κατά κάποιο τρόπο κοινότητες ο κορονοϊός. Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τις δομές. Ήδη ξεκινάμε να τοποθετούμε υγειονομικούς οικίσκους στην περίμετρο των δομών για την αντιμετώπιση όποιων πιθανόν κρουσμάτων και συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης εξήρε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου, να ζητήσει την περίφραξη των δομών σε Κω και Λέρο, λέγοντας ότι «Και θέλω να ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε τεχνικά παρά τους περιορισμούς που  υπάρχουν λόγω κωρονοϊού, να εκτελέσουμε αυτό το Τεχνικό έργο, να περιφράξουμε την απαραίτητη έκταση που χρειάζεται για να γίνουν οι δομές κλειστές. Η αλήθεια είναι ότι η δυνατότητα κλεισίματος ανοιχτών δομών οι οποίες δεν έχουν περίφραξη, είναι μέσα σε περιοχές οι οποίες είναι θαμνώδεις ή δασικές, είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις αστυνομικές δυνάμεις που μπορούν αυτή τη στιγμή να διατεθούν στα νησιά. Άρα προσπαθούμε με αυτές τις δομές που έχουμε, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Για τα μέτρα προστασίας των ΚΥΤ και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών από τον κορωνοϊό, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «Αυτή τη στιγμή μέσα στις δομές, στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ, στην Κω και στη Λέρο δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κανένα κρούσμα. Αυτή τη στιγμή. Νέες αφίξεις, αν προκύψουν στα νησιά, αν προκύψουν γιατί τις τελευταίες μέρες δεν έχουμε νέες αφίξεις και όσοι ήρθαν το Μάρτιο, σας είπα, έχουν ήδη φύγει, θα κρατηθούν ξεχωριστά. Ο κίνδυνος είναι να μεταφερθεί και από τον τοπικό πληθυσμό στην κοινότητα και για αυτό έχουμε περιορίσει τη δυνατότητα τοπικού πληθυσμού, παραδείγματος χάρη, εργαζομένων να μπαίνουν μέσα σε αυτές τις δομές. Από εκεί και πέρα λοιπόν οι δομές έχουν μία αυτονομία. Έχουμε πάρει υγειονομικά μέτρα.».

Ερωτηθείς για την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «Τις επόμενες μέρες, θα τοποθετηθούν ειδικοί οικίσκοι έξω από τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ, ώστε αν προκύψει κάποιο κρούσμα να μπορούν να μπουν σε καραντίνα αυτοί οι οποίοι έχουν τα συμπτώματα και όσοι βρισκόντουσαν δίπλα τους. Επίσης, προστίθενται σε ειδικά κοντέινερς επιπλέον κλίνες και είναι  και ένα θέμα στο οποίο έχουμε και μία συνεννόηση και με διεθνείς οργανισμούς, σε περίπτωση που προκύψει κάποια έκτακτη κατάσταση».

«Η πρόληψη είναι  η καλύτερη θεραπεία, αυτή τη  στιγμή, και για αυτό βλέπετε την επιμονή της κυβέρνησης με προληπτικά μέτρα. Για αυτό, μένουμε σπίτι», κατέληξε χαρακτηριστικά. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή