Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο επίκεντρο Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου του ΥΠΕΞ

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 10:45
UPD:10:47
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στο επίκεντρο της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου, με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», που οργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια.

Η Διάσκεψη γίνεται τρεις μήνες πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο, καθώς η Κροατία έχει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2020, και έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των γειτονικών κρατών-μελών της Ε.Ε., των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη ως «κορωνίδα» μιας σειράς πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως σημειώνουν «η θέση της Ελλάδας είναι διαχρονικά απολύτως σαφής - υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από πλευράς τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα και ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης, έχουν ταυτιστεί με το ευρωπαϊκό μέλλον των χώρων της περιοχής» και σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» επισφραγίζει την επανενεργοποίηση της χώρας μας στα Βαλκάνια, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα με τρόπο ουσιαστικό στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε σύμπλευση με την τρέχουσα κροατική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να “ακουστούν”, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο. Φιλοδοξία, επίσης, της ελληνικής διπλωματίας, είναι να καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε.», υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές.

Στη Διάσκεψη δίνουν το «παρών» όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP). Θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου Ε.Ε.), Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Επίσης, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Helga Schmid, καθώς και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό στη γειτονική Ιταλία δεν επέτρεψε στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουϊτζι Ντι Μάιο να ταξιδέψει σήμερα στην Θεσσαλονίκη για να παραστεί στη Σύνοδο.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15.15, από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας προεδρεύοντα της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή