Πέθανε η «Βασίλισσα του Σασπένς», Μαίρη Χίγκινς Κλάρκ

Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 21:40
A- A A+

Η Μαίρη Χίγκινς Κλαρκ, συγγραφέας αστυνομικών θρίλερ που πρωταγωνιστούν στις λίστες των ευπώλητων εκδόσεων εδώ και δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Γνωστή μεταξύ των φανατικών αναγνωστών της ως «η Βασίλισσα του Σασπένς», η Κλαρκ, μόνο στις ΗΠΑ, είχε πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της.   Τα βιβλία της, πάνω από 50 σε αριθμό, έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής της ήταν πως το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Where are the Children?», μετρά 75 επανεκδόσεις. Δέκα από τα έργα της, μάλιστα, μεταφέρθηκαν στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.  

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1927 και σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ. Για λίγο εργάστηκε ως αεροσυνοδός για την Pan Am, δουλειά που εγκατέλειψε για να παντρευτεί τον Γουόρεν Κλαρκ και να κάνει οικογένεια. Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά.   Η ίδια είχε αρχίσει να γράφει διηγήματα και ραδιοφωνικά σενάρια προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της, καθώς έμεινε χήρα στην ηλικία των 35 ετών.

Ωστόσο, ο ατζέντης της σύντομα την έπεισε πως πρέπει να στρέψει την προσοχή της και την ενέργειά της στα μυθιστορήματα.   Το 2000, ο εκδοτικός της Οίκος την αντάμειψε με ένα συμβόλαιο 64 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε βιβλία της, κάτι που την ανέδειξε εκείνη την εποχή ως την πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα συγγραφέα στον κόσμο. «Κανείς δεν συνδέθηκε πιο απόλυτα με τους αναγνώστες του από τη Μέρι.

Τους καταλάβαινε σαν να ήταν μέλη της οικογένειάς της. Ήταν πάντα απολύτως βέβαιη για το τι ήθελαν να διαβάσουν -κι ίσως καλύτερα τι δεν ήθελα να διαβάσουν- και παρόλα αυτά πάντα κατάφερνε να τους εκπλήσσει με κάθε βιβλίο της» αναφέρει ο εκδότης της, Μάικλ Κόρντα.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή