Κύπρος: Οδηγίες στους ταξιδιώτες για τον κορονοϊό

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 22:52
UPD:23:00
REUTERS/LIM HUEY TENG
A- A A+

Για εξαιρετικά μικρό κίνδυνο εμφάνισης στην Κύπρο περιστατικών μόλυνσης από το νέο στέλεχος κορονοϊού κάνουν λόγο οι ιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του κυπριακού υπουργείου Υγείας, έπειτα από σύσκεψη που έγινε και λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σημειώνεται ότι ο ιός εκδηλώθηκε στην πόλη Γουχάν στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, με τις υγειονομικές Αρχές της Κίνας να ανακοινώνουν στις 9 Ιανουαρίου 2020 ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού.

Η συμπτωματολογία αφορά οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί. Η υποψία λοίμωξης από τον πιο πάνω νέο κορονοϊό προϋποθέτει ταξίδι στην πόλη Γουχάν ή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου των χωρών που δεν έχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως η Κύπρος.

Ωστόσο, σε περίπτωση αναγκαίου ταξιδιού προς την Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Γουχάν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συστήνεται στο κοινό:

  • Η ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή και η τήρηση των υγειονομικών οδηγιών των τοπικών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας
  • Η αποφυγή επαφής με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά) και εκκρίσεις τους.
  • Η αποφυγή αγορών ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
  • Η αποφυγή επαφής με ασθενείς ειδικά αν έχουν πυρετό βήχα ή δύσπνοια.
  • Η συχνή πλύση των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχουν να  χρησιμοποιούνται αλκοολούχα αντισηπτικά.
  • Η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας επί συμπτωμάτων, καθώς και αποφυγή ταξιδιού.
  • Η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.

Σε περίπτωση επιστροφής από ταξίδι στην Κίνα και συγκεκριμένα από την πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei, προτείνονται στο κοινό τα ακόλουθα:

  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά συστήνεται παραμονή στο σπίτι και αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.
  • Αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή