Ε.Ε.: Ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του αποτελέσματος

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 01:45
UPD:01:46
REUTERS/CRAIG BROUGH
A- A A+

Iκανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, όπου το Συντηρητικό Κόμμα κατήγαγε σύμφωνα με τα exit polls σαρωτική νίκη στην αναμέτρηση που διεξήχθη χθες εξέφρασαν ευρωπαϊκές διλωματικές πηγές.

Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα ανοίξει ο δρόμος για το Brexit. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στάθηκαν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο μετά το Brexit έως τα τέλη του 2020.

«Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Τα exit polls δίνουν στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον καθαρή πλειοψηφία 86 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων των συνολικά 650 εδρών.

Γάλλοι διπλωμάτες σημείωσαν πως εάν επαληθευτεί αυτή η συμφωνία ο πρωθυπουργός των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμεση έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. καλούνται να διαπραγματευθούν τη συμφωνία για το εμπόριο εντός 2020 διότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης και, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα διευθέτηση, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή