Παρίσι: Τι θέλει να πει ο Μακρόν για το ΝΑΤΟ 

«Ναι» στην ευρωατλαντική συμμαχία αλλά με μια πιο δυνατή και αυτόνομη Ευρώπη 
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 19:38
UPD:23:08
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL
A- A A+

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έσπευσαν να αντιδράσουν έντονα- παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός τους έχει επίσης αμφισβητήσει επανειλημμένα το ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας- οι Γερμανοί πήραν σαφείς αποστάσεις, οι Βρετανοί άσκησαν κριτική και οι Ρώσοι παρακολουθούσαν με χαμόγελο ικανοποίησης. Τι ήθελε ωστόσο να πει πραγματικά με τη φράση αυτή- που αρνήθηκε να ανακαλέσει- ο Μακρόν;

Ο Γάλλος ηγέτης δεν έχει κρύψει το όραμά του για μία πιο ισχυρή και αυτόνομη Ευρώπη που θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, χωρίς να εξαρτάται από τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμεί την διατλαντική συνεργασία. Σημαίνει περισσότερο ότι δεν θέλει να δει την Ένωση να μένει αμήχανος παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων. 

Τη γαλλική θέση προσπάθησε να εξηγήσει ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών  Υποθέσεων της Γαλλίας, σε ομιλία του στο «Μετά το 1989: Ελπίδες και απογοητεύσεις μετά τις επαναστάσεις», που έλαβε χώρα στην Πράγα. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό η βορειοατλαντική συμμαχία είναι απαραίτητη και οι Γάλλοι θέλουν να τη διατηρήσουν. «Τη χρειαζόμαστε πολιτικά, στρατιωτικά και στρατηγικά» ξεκαθάρισε, αλλά έσπεσε να συμπληρώσει: «Όλοι όμως κατανοούν πως η εποχή στην οποία η Ευρώπη μπορούζε να βασίζεται αποκλειστικά σε άλλους για την ασφάλειά της και να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς έχει παρέλθει». 

Διευκρίνισε μάλιστα πως αυτή η εποχή δεν τελείωσε με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. «Αυτό που αποκαλούμε εμείς ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και το οποίο ανταποκρίνεται στην ιδέα του διαμοιρασμού των βαρών είναι η συνθήκη για μία ισχυτή και αξιόπιστη βορειοατλαντική συμμαχία» υπογράμμισε. «Ορισμένοι από τους Αμερικανούς εταίρους μας έχουν άλλωστε αφήσει να εννοηθεί ότι η δυνατότητά μας να δρούμε για λογαριασμό του εαυτού μας είναι ακριβώς αυτό που καθιστά τη Γαλλία τον καλύτερο εταίρο της Ουάσιγκτον στην άμυνα» συμπλήρωσε.

Ο Λεντριάν σημείωσε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δράσουν πια πιο προληπτικά και να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης, με μία αναθεωρημένη συμμαχία, στην οποία θα δημιουργηθούν και νέες ισορροπίες. «Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς το ΝΑΤΟ, αλλά και δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστο και βιώσιμο ΝΑΤΟ χωρίς την ενίσχυση των ευθυνών των Ευρωπαίων» διεμήνυσε. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή