Βρετανία: Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 18:17
UPD:18:29
VIA REUTERS/Parliament TV
A- A A+

Συνεχείς οι εξελίξεις στη Βρετανία. O πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου ή στις επόμενες εκλογές, εάν αυτές έρθουν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για το Brexit. 

Θα φτάσει έτσι στο τέλος της μία δεκαετής θητεία στη θέση από την οποία το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να προστατεύσει τις εξουσίες της Βουλής, εξοργίζοντας συχνά την κυβέρνηση των Τόρις.

Πρώην βουλευτής των Τόρις διαδέχθηκε στη θέση τον Μάικλ Μάρτιν το 2009. Δέχθηκε εντονότατη κριτική από τους σκληροπυρηνικoύς Brexiteers, που αμφισβήτησαν την αντικειμενικότητά του και τον κατηγόρησαν ότι στηρίζει τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος, που προστάτευσε τις αρμοδιότητες των βουλευτών και λειτούργησε ως «backstop» απέναντι σε αυθαιρεσίες. 

«Ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω τη Βουλή από τη θέση αυτή» είπε σε μία συγκινητική ομιλία. Τόνισε πως η επιλογή του να αποχωρήσει το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου, γίνεται ώστε η παραίτηση να έρθει «την πιο δημοκρατική στιγμή» και χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Σημείωσε δε πως εάν γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, είναι καθοριστικής σημασίας ο νέος πρόεδρος της Βουλής να διασφαλίσει ότι θα ακουστεί η φωνή των μελών της τις τελευταίες εβδομάδες, πριν την προγραμματισμένη έξοδο από την Ε.Ε. Όπως είπε ενδεχόμενη υποβάθμιση του κοινοβουλίου αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους τους βουλευτές και τη χώρα.  

Eν τω μεταξύ το σχέδιο με το οποίο η αντιπολίτευση και οι αντάρτες των Τόρις υποχρεώνουν την κυβέρνηση να ζητήσει νέα παράταση τριών μηνών από την Ε.Ε., εάν η Βουλή δεν έχει εγκρίνει κάποια συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν μία έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να προσπαθήσει να παρακάμψει τον νόμο. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή