Καναδάς: «Απογοητευμένος» ο Τριντό για την παραίτηση και δεύτερης υπουργού του

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 06:52
UPD:08:22
REUTERS/MARK BLINCH
A- A A+

Tην απογοήτευσή του για την παραίτηση και δεύτερης υπουργού της κυβέρνησής του εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, στη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του, των Φιλελεύθερων, στο Τορόντο, δηλώνοντας ωστότο ότι «κατανοεί» και «σέβεται» την απόφαση.

«Οι ανησυχίες αυτού του είδους πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τις παίρνω σοβαρά» είπε ο Τριντό, ευχαριστώντας για την προσφορά της στο έργο της κυβέρνησής του την Τζέιν Φίλποτ, την υπουργό που ως τη Δευτέρα ήταν αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες - κάτι το οποίο, δεν είχε κάνει όταν η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που υποβιβάστηκε σε υπουργό αρμόδια για τις υποθέσεις των Βετεράνων στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, υπέβαλε πρώτη την παραίτησή της την 12η Φεβρουαρίου.

Ο Τριντό απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους λόγους που επικαλέστηκε στην επιστολή της παραίτησής της η Φίλποτ, μια από τις πιο επιτυχημένες υπουργούς των Φιλελεύθερων, που συνδέεται φιλικά με την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ.

EURONEWS
Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης για τις «πιέσεις» που της ασκήθηκαν προκειμένου να επέμβει ώστε να αποφευχθεί η προσαγωγή της κατασκευαστικής εταιρείας SNC-Lavalin σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς. Ο σάλος που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, αρχικά της εφημερίδας Globe & Mail, δεν σταματά έκτοτε να παίρνει διαστάσεις, ενώ απομένουν λίγοι μήνες ως τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν να υποβάλει την παραίτησή της, η Φίλποτ, μέλος της κυβέρνησης από το 2015 ανέφερε στην επιστολή της παραίτησής της πως δεν έχει πλέον «εμπιστοσύνη στον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την υπόθεση» η κυβέρνηση, ούτε στην «αντίδρασή της στα ερωτήματα» που εγείρονται εξαιτίας της. «Μπορεί να έχει κόστος το να ενεργείς βάσει αρχών, αλλά το τίμημα είναι ακόμη πιο υψηλό όταν τις εγκαταλείπεις», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Η αποχώρηση της Φίλποτ, που διορίστηκε στο αξίωμα μόλις τη 14η Ιανουαρίου, χαρακτηρίζεται νέο βαρύ πλήγμα για τον πρωθυπουργό των Φιλελεύθερων, που κατέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 εξαγγέλλοντας περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, αλλά και την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε υπουργικούς θώκους.

Ο Τζέραλντ Μπατς, πρώην προσωπικός γραμματέας και στενός σύμβουλος του Τριντό που επίσης παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου τον περασμένο μήνα, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για την υπόθεση SNC-Lavalin αύριο Τετάρτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή