Skip to main content

Θ. Διαμαντόπουλος στο Naftemporiki TV: Υποβαθμισμένη η ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών – Τι δείχνει η σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων

«Τα περισσότερα κόμματα εμφανίζουν υποψηφιότητες απολύτως απρόσφορες για να μπορέσουν να συμβάλουν σε θέματα τα οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πραγματευτούν»

Για τη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων και τα δεδομένα που δημιουργεί εν όψει των ευρωεκλογών μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή «Rush Hour» με τον Τάκη Σπηλιόπουλο ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Διαμαντόπουλος υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών είναι υποβαθμισμένη. «Φοβάμαι ότι τα περισσότερα κόμματα εμφανίζουν υποψηφιότητες απολύτως απρόσφορες για να μπορέσουν να συμβάλουν, ακόμα και να κατανοήσουν τα θέματα τα οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πραγματευτούν και αυτό φοβάμαι θα ωθήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αποχή, άρα απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών» ανέφερε.

«Δεν λέω ότι όλοι οι συνδυασμοί δεν έχουν και αξιόλογους υποψηφίους» συνέχισε ο κ. Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας: «Στην ουσία η επιλογή των ευρωβουλευτών έχει ήδη γίνει, έχει γίνει από τα πρωινάδικα, έχει γίνει από τα γήπεδα, έχει γίνει από τις πασαρέλες, έχει γίνει από έναν μηχανισμό προβολής του ευτελούς και του λαϊκίστικού με αποτέλεσμα οι σοβαρές υποψηφιότητες να αποτελεί έως και αφέλεια να λέμε ότι θα τις αναζητήσει ο κόσμος κρυμμένες μέσα στα ψηφοδέλτια».

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης σχολίασε ακόμη πως «έχουν γίνει πλέον οι εκλογές, οι τηλεπερσόνες έχουν κατακλύσει το κοινοβούλιο για να μεταφέρουν την αμάθεια και την ανεπάρκειά τους». Παρατήρησε ακόμη πως «εάν η Ελλάδα χωριζόταν σε 10 μονοεδρικές περιφέρειες και άλλες 11 έδρες οι οποίες θα δίνονταν με λογική αποκατάστασης της αναλογικότητας την οποία επιβάλουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες ή εάν υπήρχε δυνατότητα διασταύρωσης, διακομματικής σταυροδοσίας, σε αυτές τις συνθήκες θα υπήρχαν και τα κίνητρα των υποψηφίων να τρέχουν αλλά και η δυνατότητα διότι σε μια εθνική περιφέρεια με 42 υποψήφιους αναγκάζεται το κάθε κόμμα να βάζει υποψηφίους στοχευμένων κοινών».

Δείτε ζωντανά το πρόγραμμα του καναλιού της Ναυτεμπορικής ΕΔΩ.