Βενεζουέλα: Ελεύθερες προεδρικές εκλογές ζητούν οι ΗΠΑ σε σχέδιο, που κατέθεσαν στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 07:19
UPD:07:20
EPA/JASON SZENES
A- A A+

 Σχέδιο απόφασης για τη Βενεζουέλα κατέθεσαν οι ΗΠΑ ως πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με αυτό καλούν το Καράκας να διευκολύνει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και να δεσμευθεί ότι θα οργανωθούν νέες προεδρικές εκλογές, «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες».  

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η αμερικανική πρόταση συναντά τη σθεναρή προς το παρόν αντίσταση της Ρωσίας. Και τούτο γιατί εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στην Εθνοσυνέλευση της χώρας, «τον μαναδικό θεσμό, που έχει εκλεγεί δημοκρατικά στη Βενεζουέλα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. 

Το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ κάνει λόγο για τη χρήση βίας και δυσυνάλογης ισχύος εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Καλεί δε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ώστε να εξαφαλιστεί η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι και η Ρωσία έχει καταθέσει ένα εναλλακτικό κείμενο, στο οποίο δεν γίνεται λόγος για εκλογές, ενώ καταγγέλεται η ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. 

Πηγή: AFP 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή