«Έντονες, αλλά εποικοδομητικές» οι συνομιλίες Μέι - Γιούνκερ

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 14:51
UPD:16:10
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

«Έντονες, πλην όμως εποικοδομητικές», χαρακτήρισαν τις σημερινές τους συνομιλίες, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όπως έχει καταστεί σαφές όλο αυτό το διάστημα μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση. Η Ε.Ε., πρόσθεσε – ψαλιδίζοντας και τις τελευταίες ελπίδες της Μέι – είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο ορισμένων προσθηκών στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας.

Αποφασισμένη να μην «παγιδευτεί» στο backstop, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως είχε υποσχεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μέι και Γιούνκερ συμφώνησαν από κοινού να εργαστούν οι ομάδες τους πάνω σε μία λύση που θα μπορούσε να βγάλει το Brexit από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται δύο μήνες πριν από την οριστική αποχώρηση της 29ης Μαρτίου.  

Στόχος της Μέι σε αυτόν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι να περάσει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι για να πάρει η συμφωνία το πράσινο φως από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις «εναλλακτικές διατάξεις» που υποσχέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές. 

Οι προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ωστόσο στο ακανθώδες θέμα του backstop, της προϋπόθεσης που έχει θέση η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και στο οποίο αντιτίθεται οι σκληροπυρηνικοί Brexiters και οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

EURONEWS

Άλλοι κρατώντας χαμηλούς τόνους και άλλοι σε σκληρή γλώσσα, όπως ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατηγορούν τους Βρετανούς πολιτικούς που εξακολουθούν να τρέφουν φρούδες ελπίδες για μη ρεαλιστικές υποσχέσεις και να τις μεταφέρουν στον λαό. Προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, ο Τουσκ δήλωσε χθες ότι αξίζει «μία θέση στην κόλαση σε όσους μεθόδευσαν το Brexit χωρίς σχέδιο.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προειδοποιεί ότι όσο πλανάται αυτή η αβεβαιότητα για το Brexit, αυξάνεται το πλήγμα για την οικονομία. Η Τράπεζα υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και προβλέπει δραματική πτώση στις επενδύσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή