Το κάπνισμα και τα κλουβιά

Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 12:00
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, σε σχέση με τις άλλες μεθόδους υποκατάστασης της νικοτίνης, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της.

Η μελέτη σε 886 καπνιστές κυρίως μέσης ηλικίας, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», έδειξε ότι το 18% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε κόψει το γνωστό παλιό τσιγάρο μέσα σε έναν χρόνο, έναντι σχεδόν 10% όσων χρησιμοποιούσαν άλλους τρόπους υποκατάστασης. Έπειτα από ένα έτος, βέβαια, οκτώ στους δέκα συνέχιζαν να είναι ατμιστές.

Υπ’ ατμόν, λοιπόν, οι εξαρτημένοι από τον ταμπάκο ν’ αντικαταστήσουν τη μία τοξική έξη με άλλη συνήθεια; Άλλη έρευνα, αμερικανική, που διεκδικεί κι αυτή τον τίτλο της μεγαλύτερης του είδους της μέχρι σήμερα (στοιχεία για περίπου 410.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 343.900 δεν είχαν ποτέ κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει την πιθανότητα ο ατμιστής να πάθει εγκεφαλικό, έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο, ενώ έχει επίσης διπλάσια πιθανότητα αν είναι και καπνιστής.

Τι να πεις, όταν δεν ξέρει και ο ερευνητής; Η αλήθεια είναι ότι καθώς το προϊόν είναι καινούργιο, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου, ειδάλλως είναι σαν ν’ αφήνεις τα κλουβιά του ζωολογικού κήπου ανοικτά. Είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα μείνει μόνο η τίγρης. Το κάπνισμα.

Μπορώ να καταλάβω όποιον θεριακλή αναζητεί δικαιολογίες για εκπτώσεις, αλλά δυσκολεύομαι να δεχτώ την αδυναμία ή την υποκρισία των αρχών τον νόμο να εφαρμόσουν, όταν υπάρχει η χρήσιμη γνώση. Πηγή καρκινογένεσης το κάπνισμα, που βλάπτει σοβαρά και άλλων την υγεία.

Η πολιτισμική ντροπή είναι ώρα να τελειώσει. Υπερβολές, ενώ ο κόσμος καίγεται κι ανασχηματίζεται σε αχνό; Σκέψου το την επόμενη φορά στο μετρό, το αεροδρόμιο, ή τις τράπεζες, όπου η απλούστατη συναινετική διαδικασία κόβει τα φούμαρα με τη μία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή