Brexit: Αναζητείται plan B - Προετοιμασίες για no deal

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 21:14
UPD:21:18
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με στόχο την εξεύρεση ενός πολιτικού συμβιβασμού για τους όρους του Brexit. Η Μέι συζήτησε τηλεφωνικά με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους της για τις συζητήσεις που έχει με την αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα πλήθος ευρωπαϊκών χωρών σχεδιάζουν μέτρα για τους πολίτες τους στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

«Συζήτησα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τα επόμενα βήματα εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» περιορίστηκε να αναφέρει σε ένα μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Επρόκειτο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών και οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», είπε από την πλευρά της μια εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στη λακωνική ανακοίνωσή της σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αναβολής του Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά σήμερα ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου.

Την Τρίτη ο Γιούνκερ προειδοποιήσε ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit που είχαν διαπραγματευτεί οι δύο πλευρές αυξάνει τον κίνδυνο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία. «Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», είπε.

Η Μέι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση για να βρει μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, έχει χαρακτηρίσει «αδύνατον» να εκπληρώσει έναν από τους όρους που θέτουν οι Εργατικοί.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαιτεί από τη Μέι να αποκλείσει την πιθανότητα αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Προετοιμασίες για... no deal

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, είπε σήμερα ότι είχε και αυτός τηλεφωνική εποικοινωνία με τη Μέι την Πέμπτη και της διαμήνυσε ότι δεν βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «διορθωθεί» η Συμφωνία Αποχώρησης. Η Μέι «πραγματικά περιμένει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Brexit σε οποιαδήποτε μορφή του, με συμφωνία ή χωρίς, θα βλάψει τη χώρα του, που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας. Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. «Πρέπει να δούμε τα γεγονότα και να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», τόνισε.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση είναι και η πρόσληψη περίπου 1.000 τελωνειακών υπαλλήλων για να ασχοληθούν με τις αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα. Ο Ρούτε κάλεσε τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τους θεσμούς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ενημερωθούν για το τι θα πρέπει να γίνει και να προετοιμαστούν. »Ο χρόνος τελειώνει. Η 29η Μαρτίθου απέχει μόλις 10 εβδομάδες», υπογράμμισε.

Το Λουξεμβούργο παρουσίασε σήμερα σειρά μέτρων με στόχο "να μην χάσουν τη δουλειά τους" οι Βρετανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

Οι Βρετανοί αποτελούν το 1% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου, που αριθμεί 600.000 κατοίκους.

«Προετοιμαζόμαστε ώστε οι Βρετανοί που εργάζονται εδώ να μην χάσουν τη δουλειά τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν. Για τον λόγο αυτό, όσοι βρίσκονται στο Λουξεμβούργο στις 29 Μαρτίου θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής.

Παράλληλα, η Μαδρίτη ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτρέπει στους Βρετανούς και τους Ισπανούς πολίτες που είναι εγκατεστημένοι αντίστοιχα στην Ισπανία και τη Βρετανία να συνεχίσουν να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit.

Και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι Βρετανικές Βάσεις έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε. ως ένα από τα θέματα για τα οποία θα ισχύσει μια προσωρινή διευθέτηση, σε περίπτωση που η Βρετανία εξέλθει άνευ συμφωνίας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του υπουργικού συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Brexit.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή