Άγνοια για τη σχέση καρκίνου - θρόμβωσης δηλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 12:09
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Νέα στοιχεία από δύο διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας για τη σχέση μεταξύ φλεβικής θρόμβωσης και καρκίνου και τις συνέπειές της  παρουσίασαν ο κ. Ιωάννης Π. Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, (ΕΟΠΕ)  η κα Καίτη Αποστολίδου, Αντιπρόεδρος European Cancer Patient Coalition, ECPC,  (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο) & Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου καθώς και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας δηλώνει άγνοια για τη νόσο όπως τόνισε η αντιπρόεδρος του European Cancer Patient Coalition, ECPC,  (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο) & πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κα Καίτη Αποστολίδου.

Η έρευνα εστίασε στους ασθενείς όπως είπε η κα Αποστολίδου, και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 68% των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού φλεβικού θρόμβου, το 71% δεν γνωρίζει ότι διατρέχει κίνδυνο θρόμβωσης ενώ, το 75,7% δεν γνωρίζει καν τα συμπτώματα της
φλεβικής θρόμβωσης.

Επίσης, το 29% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι γνωρίζουν ότι έχουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση από το γενικό πληθυσμό ενώ, μόνο το 16% των συμμετεχόντων είχαν εμπειρία θρόμβωσης.

Στην ερώτηση αν γνωρίζουν τη βαρύτητα των διαφόρων μορφών και των θεραπειών για τον καρκίνο το 72% δήλωσε ότι γνωρίζει ότι μερικοί καρκίνοι όπως του στομάχουμ του εγκεφάλου, των νεφρών και των ωοθηκών παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβωσης. Το 65% απάντησε ότι γνωρίζει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με προχωρημένο καρκίνο, το 75% ότι γνωρίζει ότι το χειρουργείο για καρκίνο αυξάνει τον κίνδυνο, το 64% ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και το 64% ότι η ακτινοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Σε ότι αφορούσε την ενημέρωση των ασθενών για τον κίνδυνο θρόμβωσης, μόνο το 12% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έλαβαν ενημέρωση από το γιατρό του νοσοκομείου και μόνο ένα 5% από τον παθολόγο τους. Το 10% απάντησε ότι ενημερώθηκε από το διαδίκτυο γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη επικοινωνίας του γιατρού με τον ασθενή.

Τέλος, μόνο το 55% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι γνώριζαν ότι με απλές εκτάσεις των ποδιών του θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης ενώ, μόνο το 41% απάντησαν ότι λάμβαναν αντιπηκτικά φάρμακα και ότι είχαν ενημερωθεί για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών.

Όπως είπε η κα Αποστολίδου, τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν ανάγλυφα το έλλειμμα ενημέρωσης των ασθενών από την ιατρική τους ομάδα για τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. Η ΕΛΛ.Ο.Κ έχει ήδη  αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο και επιδιώκει τη συνεργασία των Επιστημονικών Ιατρικών & Νοσηλευτικών Εταιρειών, των Ιατρικών Σχολών  και του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών για τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας. Είναι απαράδεκτο να φροντίζουμε για τη θεραπεία του καρκίνου και να παραμελείται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης.

Τη σχέση μεταξύ φλεβικής θρόμβωσης και καρκίνου και τις συνέπειές της τόνισε και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας έρευνα που διεξήχθη στο γενικό πληθυσμό της χώρα μας  από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής, στην Ελλάδα, το 58,1% των ερωτωμένων που έχουν νοσήσει από θρόμβωση, ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά την διάγνωση της. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις ένα 24,1% γνωρίζουν τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης ενώ, ακόμα και σε όσους έχουν ιστορικό κακοήθειας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 36,2%.

Όπως ανέφερε ο κ. Σουλιώτης, όπως προκύπτει από το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που παράγονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, η ενημέρωση του κοινού είναι ευθύνη της πολιτείας και εντάσσεται στη σφαίρα των παρεμβάσεων που οφείλει να υλοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Άλλωστε, όπως είπε, η σωστή πληροφόρηση, εν προκειμένω των ογκολογικών ασθενών, για τον κίνδυνο και τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης, περιορίζει, μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο αύξησης του κόστους διαχείρισης της νόσου.

Η φλεβική θρόμβωση 2η αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς

Η θρόμβωση σύμφωνα με τον κ. Μπουκοβίνα αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο.  Όπως ανέφερε η θρόμβωση σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα στο στάδιο της χημειοθεραπείας και  επηρεάζει αρνητικά την πορεία της χημειοθεραπείας, προκαλώντας καθυστέρηση ή και αναβολή αυτής.

Ο κ. Μπουκοβίνας τόνισε μάλιστα ότι η συζήτηση για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς πρόσφατα συζητήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή  Nessa Childers “παραμένει άδικα άγνωστη”.

Αν και υπάρχουν τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την εξατομίκευση στην προσέγγιση των ασθενών, φαίνεται όπως είπε, ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη  περισσότερα, ώστε οι ασθενείς να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και να απευθύνονται άμεσα στον ιατρό τους.

Η ΕΟΠΕ από μεριά της, αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση των Ογκολόγων με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση της Πολιτείας και για την ενημέρωση των ασθενών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή