Γκουτέρες για Ελλάδα - ΠΓΔΜ: Σημαντικό βήμα για την επίλυση των διαφορών τους

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 16:16
UPD:16:22
REUTERS/MOHAMAD TOROKMAN
A- A A+

Αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ περιείχε η ομιλία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία λαμβάνουν μέρος 84 αρχηγοί κρατών και 44 αρχηγοί κυβερνήσεων.

«Η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκαναν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών τους», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, περιγράφοντας ωστόσο με μελανά χρώματα τις διεθνείς εξελίξεις.

Όπως τόνισε, οι καθολικές αξίες υποβαθμίζονται, οι δημοκρατικές αρχές βρίσκονται υπό πολιορκία, το κράτος δικαίου υπονομεύεται, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη σε εθνικούς θεσμούς και μεταξύ των κρατών έχει πληγεί.

Πρόσθεσε ότι η πόλωση είναι σε άνοδο και ο λαϊκισμός παρελαύνει, ενώ η συνεργασία μεταξύ των χωρών έχει καταστεί δυσκολότερη.

Φέρνοντας ως παράδειγμα της Ευρώπη του μεσοπολέμου, είπε πως χωρίς ισχυρά πολυμερή πλαίσια συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επίλυσης προβλημάτων, το αποτέλεσμα ήταν ένας σοβαρός παγκόσμιος πόλεμος.

«Σήμερα, με μετατοπίσεις του ισοζυγίου δυνάμεων, ο κίνδυνος αντιπαράθεσης μπορεί να αυξηθεί» προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας στην ανάλυσή του την εκτίμηση του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο: «Ο Θουκυδίδης είπε: “Ήταν η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που ενσταλάχτηκε στη Σπάρτη που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο”. Αυτό είναι που ο πολιτικός επιστήμονας Graham Allison ονομάζει την “παγίδα του Θουκυδίδη”. Αλλά στο βιβλίο του “Προορισμένο για τον πόλεμο”, όπου επανεξετάζει πολλά παραδείγματα αντιπαλότητας στο παρελθόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση δεν είναι ποτέ αναπόφευκτη. Πράγματι, με την ηγεσία που δεσμεύεται στη στρατηγική συνεργασία και τη διαχείριση ανταγωνιστικών συμφερόντων, μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο και να κατευθύνουμε τον κόσμο σε μια ασφαλέστερη πορεία».

Eντός της ημέρας, θα ακολουθήσουν οι ομιλίες μεταξύ άλλων των προέδρων ΗΠΑ, Βραζιλίας και Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλά την Πέμπτη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή