Βρετανία: Προς ενεργειακό «διαζύγιο» με Ρωσία

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 18:09
UPD:18:10
REUTERS/HANDOUT

Η Μ. Βρετανία αναζητά άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει εναντίον της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας, αλλά και για το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας», είπε η Μέι όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η Μ. Βρετανία παρέλαβε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και, συνολικά στην Ευρώπη, το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Η κ. Μέι είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα συνεργαστεί με «όποιον είναι στην αμερικανική κυβέρνηση» ώστε να τηρηθεί μια «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Ρωσία, απαντώντας σε ερώτηση για την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ώρες πριν καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ευθύνεται πιθανότατα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

«Ο κ. Τίλερσον πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας», κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή