Ερντογάν καλεί ΠΓΔΜ να καταστείλει τους γκιουλενιστές

«Δεν αλλάζουμε θέση για το όνομα "Μακεδονία"»
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 13:39
UPD:13:45
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε στην πρώην γιουσκοσλαβική δημοκρατία ότι αναμένει μεγαλύτερη συνεργασία ενάντια στο δίκτυο του Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Τουρκία αποκαλεί το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή κληρικού ως «Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση» (FETO).

«Θέλουμε να δούμε την Μακεδονία (σ.σ. ΠΓΔΜ) να λαμβάνει μέτρα ενάντια στα μέλη και τους οργανισμούς που συνδέονται με την FETO», δήλωσε ο κ. Ερντογάν την Τρίτη. «Θα καθαρίσουμε τα Βαλκάνια από την FETO με τη βοήθεια των φίλων μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιβανόφ αναφέρθηκε επίσης στην FETO, αναγνωρίζοντάς την ως τρομοκρατικό δίκτυο, δηλώνοντας ότι «είμαι γνώστης του κακού που έχουν επιφέρει στην Τουρκία από τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά από την Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση – FETO». Ο αρχηγός του κράτους της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Ταγίπ Ερντογάν κατά των κοσμικών κεμαλιστών τη δεκαετία του 2000, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου 2016, που είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου Ερντογάν και της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Δεν αλλάζουμε θέση για το όνομα "Μακεδονία"»

«Η διαμάχη για το "όνομα" (σ.σ. της ΠΓΔΜ) είναι σημαντική σε σχέση με την ένταξη της "Μακεδονίας" στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα (σ.σ. "Δημοκρατία της Μακεδονίας"). Διατηρούμε τη θέση μας. Δεν έχουμε δισταγμούς σε αυτή την πολιτική μας», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Εάν λάβουμε μία απόφαση στην εξωτερική μας πολιτική, δεν την αλλάζουμε ποτέ. Πεθαίνουμε, αλλά δεν την αλλάζουμε», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή