Κυρ. Μητσοτάκης: Να πέσει φως στις σκοτεινές διαδρομές του παρακράτους

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 13:21
UPD:13:33
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση της Προνακριτικής «μοιάζει περισσότερο με νομική έκθεση ιδεών παρά με απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών, γιατί πολύ απλά οι κατηγορίες δεν στοιχειωθετούνται».

A- A A+

«Η ιστορία έχει δείξει ότι το κράτος δικαίου πάντα τελικά επιβάλλεται στο παρακράτος», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Επανάλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής «για να πέσει φως στις σκοτεινές διαδρομές του παρακράτους» και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να «μην τολμήσει να την κλείσει χωρίς να έρθουν όλα στο φως με διαφανείς διαδικασίες».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση της Προνακριτικής «μοιάζει περισσότερο με νομική έκθεση ιδεών παρά με απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών, γιατί πολύ απλά οι κατηγορίες δεν στοιχειωθετούνται».

«Αυτό που αποδεικνύεται πλέον», πρόσθεσε, «είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει άρον άρον να κλείσει τις εργασίες της η προκαταρκτική επιτροπή και να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, να διασύρει τους πολίτικους της αντιπάλους χωρίς να δώσει τη δυνατότητα στη βουλή να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση».

Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για χαλκευμένα κατηγορητήρια για τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. απαιτεί να καταθέσουν στην Επιτροπή οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση με τους κατηγορούμενους και απάντησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν σέβεται το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Όπως είπε, προφανώς και υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά για υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών κ.ά., για υποθέσεις δηλαδή «που αιτιολογούν τον φόβο των μαρτύρων ακόμα και για τη ζωή τους, για αυτό τους παρέχεται η δυνατότητα να καταθέσουν ανώνυμα»

«Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δεχθηκαν να καταθέσουν ανώνυμα τι ακριβώς φοβούνται, ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμενος ή ο κ. Σαμαράς ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν πραγματικά φοβούνται τόσο πολύ ας έρθουν οι τρεις ανώνυμοί μάρτυρες να επαναλάβουν τις κατηγορίες του ακόμα και φορώντας κουκούλα. Αλλά να έρθουν να καταθέσουν εδώ στη βουλή μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «είναι πολιτικά και θεσμικά αδιανόητο να μη δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους που συκοφαντούνται να έρθουν σε αντιπαράσταση με τους κατήγορούς τους».

«Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένες καταθέσεις δεν υπάρχει σε μια δημοκρατία», κατέληξε. 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή