Η Ιρλανδία θα επιθυμούσε σχέση «Νορβηγία +» για Βρετανία - Ε.Ε. μετά Brexit

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 13:22
UPD:13:31
REUTERS/CLODAGH KILCOYNE

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ

A- A A+

Η Ιρλανδία θα ήθελε η σχέση της M. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο στενή από εκείνην με τη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ε.E., αλλά θα πρέπει να είναι μια ειδική συμφωνία καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο για μια τέτοια σχέση, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι θα είναι μια ειδική συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ασφαλώς ως Ιρλανδία θέλουμε να είναι όσο πιο στενή γίνεται - θα θέλαμε να είναι "Νορβηγία +", αλλά νομίζω ότι πρέπει να δούμε τώρα τις λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό», είπε ο Λίο Βαράντκαρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας.

Η Νορβηγία αποτελεί τμήμα της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., αλλά όχι και της τελωνειακής ένωσης.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνην που έχει η Ε.Ε. με τον Καναδά.

Όμως ο κ. Βαράντκαρ είπε πως ούτε το νορβηγικό ούτε το καναδικό μοντέλο θα ταίριαζε στη Βρετανία.

«Είναι δύσκολη η σύγκριση με τη Νορβηγία, που είναι μια σχετικά μικρή χώρα ή με μια χώρα όπως ο Καναδάς που βρίσκεται σε άλλη ήπειρο», πρόσθεσε.

Αν και η Μ. Βρετανία έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ή την ενιαία αγορά της Ε.Ε., «ίσως μπορούμε να διαπραγματευθούμε κάτι που δεν θα είναι πολύ διαφορετικό», είπε ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή