Η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης Ερντογάν

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 12:04
UPD:12:07
REUTERS/KACPER PEMPEL
A- A A+

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά θέματα.

Την σχετική επίσημη πρόσκληση επέδωσε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ.

Ο κ. Ερντογάν θα θα επισκεφθεί και τη Θράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος με τη γείτονα χώρα κρίνεται σημαντικός σε μια περίοδο με δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών και με κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρούσα συγκυρία όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ και ταυτόχρονα παρατηρείται ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στη βάση των εξελίξεων στο Συριακό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει:

  • Μεταναστευτικό
  • Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή
  • Οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα projects που έχουν ήδη γίνει γνωστά
  • Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
  • Περιφερειακές εξελίξεις

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή