Παιδιατρική Εταιρεία: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 12:46
UPD:12:50
Shutterstock

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), εάν οι γονείς ακολουθούν τις οδηγίες του “Dr. Google” (ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο από το αντιεμβολιαστικό κίνημα), πολύ γρήγορα θα έχουμε την επανεμφάνιση και άλλων νοσημάτων που στη χώρα μας έχουν εξαλειφθεί όπως π.χ. κοκκύτης, μηνιγγίτιδα και παρωτίτιδα.

A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη χώρα μας, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξέδωσε ενημέρωση με στόχο να ενημερωθούν οι γονείς οι οποίοι νιώθουν φόβο ή ανασφάλεια να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, είναι αποτελεσματικά, δεν έχουν παρενέργειες και σώζουν κυριολεκτικά ζωές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), εάν οι γονείς ακολουθούν τις οδηγίες του «Dr. Google» (ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο από το αντιεμβολιαστικό κίνημα), πολύ γρήγορα θα έχουμε την επανεμφάνιση και άλλων νοσημάτων που στη χώρα μας έχουν εξαλειφθεί όπως π.χ. κοκκύτης, μηνιγγίτιδα και παρωτίτιδα. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία προτρέπει τους γονείς να εμπιστεύονται μόνο επιστημονικές σελίδες όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ, του υπουργείου Υγείας, των WHO, CDC, UNICEF, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κλπ. για την ενημέρωσή τους και όχι ανώνυμες πληροφορίες μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, κρούσματα εμφανίζονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ελαττωθεί κάτω του 90% με δύο δόσεις εμβολίου. Και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή, τα μη εμβολιασμένα άτομα ανέρχονται σε ποσοστό 20%. Σε περίπτωση που το ποσοστό των ανεμβολίαστων αυξηθεί κι άλλο τότε, θα εμφανισθεί επιδημία ιλαράς και θα θρηνήσουμε θύματα, όπως λένε.

Η τελευταία επιδημία ιλαράς που είχαμε στη χώρα μας και κατά την οποία θρηνήσαμε αρκετά θύματα ήταν το 1978-1979. Την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν μονοδύναμα εμβόλια ιλαράς και λόγω επιδημίας υπήρξε έλλειψη του εμβολίου για μήνες. Ακολούθως εισήχθη εμβόλιο από τη Ρωσία, αμφιβόλου διάρκειας, το οποίο και χορηγείτο σε μία δόση.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

  • Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Τον εμβολιασμό με 2η δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Για τα βρέφη να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση.
  • Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή