Άρθρο Ραχόι σε καταλανικές εφημερίδες: Ενωμένοι στον πόνο

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 14:29
UPD:14:39
REUTERS/SERGIO PEREZ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στις καταλανικές εφημερίδες El Periodico και La Vanguardia, τονίζει ότι, μετά τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη, «όλοι μαζί εναντίον της τρομοκρατικής απειλής θα ανακτήσουμε την ελευθερία μας» και υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι στον πόνο και στην αντίδραση».

«Ας έχουμε όποιες ιδέες θέλουμε, ας ψηφίζουμε όποιον ψηφίζουμε και ας απορρίπτουμε ό,τι απορρίπτουμε, όλοι εμείς που πιστεύουμε στη δημοκρατία και στις ελεύθερες κοινωνίες καλούμεθα να παραμείνουμε ενωμένοι στην υπεράσπιση της κληρονομιάς του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα του φανατισμού, του μίσους και του τρόμου», τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «δεν υπάρχουν ούτε απόλυτη ασφάλεια, ούτε μηδενικός κίνδυνος, όπως με τραγικό τρόπο διαπιστώσαμε, αλλά εάν επιθυμούμε να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί έναντι της τρομοκρατίας, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όχι μόνο στον πόνο, όπως κάναμε όλες τούτες τις ημέρες, αλλά και στην απάντηση που θα δώσουμε».

EURONEWS

Γι’ αυτό, ο ίδιος δηλώνει: «Είμαι πλήρως πεπεισμένος πως οι διάφοροι θεσμοί και οι πολιτικές δυνάμεις» θα σταθούν «στο ύψος των ευθυνών τους», τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν. «Είμαι πεπεισμένος πως θα δούμε να ενισχύονται αυτές οι αξίες και η ενότητα στα θεμελιώδη ζητήματα κατά τη σύσκεψη για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στη Μαδρίτη».

Ο Μ. Ραχόι εξηγεί επίσης ότι «παραμένουν ακόμη άγνωστα στοιχεία που θα πρέπει να διαλευκανθούν, πρωτίστως εγκληματίες που πρέπει να συλληφθούν και να συρθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να εφαρμοσθούν οι νόμοι. Αναμφίβολα, αργά, ή γρήγορα, θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Ραχόι επανέλαβε την «απόλυτη στήριξή του στους Mossos d’ Escuadra (καταλανική αστυνομία), στη Δημοτική Αστυνομία, στις διάφορες τοπικές αστυνομίες, όπως και στην Εθνοφυλακή και την Εθνική Αστυνομία» και απονέμει τα εύσημα «στον ρόλο των μελών του συστήματος υγείας και της Πολιτικής Προστασίας για τον άθλο τους στην περίθαλψη των τραυματιών».

«Η λαμπερή Βαρκελώνη, η φιλόξενη, με τον δυνατό παλμό της, η πρωταγωνίστρια σε τόσες ιστορίες της λογοτεχνίας μας, η πόλη με τα τόσα μουσεία τέχνης και με τόσες σελίδες στην ιστορία μας, η πόλη του Γκαουντί και των καλλίτερων Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία, ο ‘ανθός των ωραιότερων πόλεων του κόσμου’, σήμερα να ξυπνά πονεμένη, αλλά ακέραια», τονίζει ο Μαριάνο Ραχόι στο άρθρο του.

Δημοφιλή