Τα νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 11:26
UPD:11:44
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Το σίγουρο είναι πως η ελληνική πρόταση θα είναι έτοιμη μέχρι αύριο το βράδυ ώστε από Δευτέρα να σταλεί στους θεσμούς, αν και όπως λένε στο Μαξίμου «υπάρχει ήδη δίαυλος επικοινωνίας».

 

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η διαφαινόμενη συμφωνία Λαγκάρντ – Σόιμπλε για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός, χωρίς να γνωρίζουμε ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του ελβετικού θέρετρου, εισάγει νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση της Ελλάδος με τους θεσμούς.

Αφενός απομακρύνει το ενδεχόμενο οριστικής και πιθανότατα καταστροφικής εμπλοκής με την αποχώρηση του Ταμείου (κι αυτό είναι θετική εξέλιξη) αφετέρου όμως βάζει και πάλι από την πόρτα τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι. 

Η χθεσινή εξέλιξη βρήκε την ελληνική κυβέρνηση να επεξεργάζεται την πρότασή της για την επέκταση του κόφτη. Πρόταση που, αρχικά τουλάχιστον θα είναι για ένα έτος και απομένει να δούμε τον τρόπο και το ύψος της προτεινόμενης περικοπής στις συντάξεις (πρόκειται για το σκέλος των δημοσίων δαπανών) και αν θα προβλέπεται αύξηση των εσόδων μέσω και νέας μείωσης του αφορολόγητου (backup σε περίπτωση εμπλοκής).

Ο Πρωθυπουργός χθες, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, γνωστοποίησε ότι η Αθήνα μιλά για ένα έτος και συγκεκριμένα για το 2019. Αλλά η συγκεκριμένη συζήτηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα αποφασισθεί για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το σίγουρο είναι πως η ελληνική πρόταση θα είναι έτοιμη μέχρι αύριο το βράδυ ώστε από Δευτέρα να σταλεί στους θεσμούς, αν και όπως λένε στο Μαξίμου «υπάρχει ήδη δίαυλος επικοινωνίας».

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς βρέθηκαν σε εκδήλωση της Ομογένειας στις ΗΠΑ όπου παρευρίσκονταν ο ελληνικής καταγωγής νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, ο ανώτατος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζιτζίκος και το μέλος το Κογκρέσου, Γκας Μπιλιράκης.

Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Παππά, με τον οποίο επικοινώνησε το naftemporiki.gr, οι ελληνικής καταγωγής συνεργάτες νέου προέδρου των ΗΠΑ άκουσαν με πολύ προσοχή όσα τους είπε ο κ. Παππάς για την κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο η συζήτηση δεν μπήκε σε βαθιά νερά και ήταν μια πρώτη επαφή.     

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή